С малки стъпки, но напред

С малки стъпки, но напред

0 коментара

Така обобщи развитието на икономическите отношения между България и Германия д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в рамките на пресконференция за представяне на резултатите от анкетата "Бизнес средата в България". Резултатие са представени в сравнение с обобщените резултати на 16-те германски външнотърговски камари в Централна и Източна Европа.

Въпреки недостатъците на бизнес средата в България, икономическите отношения между България и Германия се развиват в положителна посока – това накратко е обобщението на проучването на бизнес средата, проведено от ГБИТК през 2016 г. сред своите фирми членове за дванадесета поредна година.

Основните параметри на икономическите отношения между две държави са търговията и инвестициите. През 2015 г. нивото на преките германски инвестиции в България отново прие положителни стойности, а търговският обмен между двете страни отбеляза нов рекорд. Проучването на бизнес средата, проведено от Германо-Българската индустриално-търговка камара (ГБИТК) сред своите фирми членове, обобщава недостатъци, които от години остават непроменени. В контекста на предизвикателствата пред членовете на ГБИТК, назрява въпросът, от една страна – докога проблемите ще бъдат неразрешени, а от друга – докога фирмите въпреки трудностите ще успяват да развиват своя бизнес.

Предимствата на България, като дестинация за бизнес, продължават да бъдат атрактивната данъчна тежест, ниската цена на работната ръка и членството в Европейския съюз. Факторите обаче, които от години възпрепятстват дейността на компаниите, са значително повече от положителните страни на икономическия ландшафт: неефективното публично управление, слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки, липсващите реформи в сферата на образованието, корупцията и престъпността. Въпреки това, едва 16 % от анкетираните съжаляват, че са избрали България за място за развиване на своя бизнес.

Чрез активната работа на десетте специализирани комисии и консултативни съвети към ГБИТК, Камарата се застъпва за подобряването на рамковите условия в различни области и браншове на българската икономика. В края на 2015 г. бе създадена специализирана комисия „Compliance“ (Нормативно съответствие). Корпоративната етика е функция на всички нива и направления в компанията. Чрез изграждането на комисията, ГБИТК ще подкрепя компаниите при утвърждаването на правила за корпоративна етика, като гаранция за качество на продукта или услугата и с цел подобряване не бизнес средата. На пресконференцията председателят на комисията „Compliance“ Армин Филипен представи темите, по които тя ще работи за в бъдеще.

Повече на http://bulgarien.ahk.de