НАПОО организира Kръгла маса „Предизвикателства в професионалното образование и обучение в сектор туризъм“


Презентации направиха проф.д-р Йорданка Алексиева, декан в Университета по хранително-вкусова промишленост Пловдив, доц.д-р Соня Милева от СУ „Св.Климент Охридски“, доц.д-р Преслав Димитров зам.декан в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Мария Пищялова от ВИФИ, представител на Стопанска камара Австрия, представители на НАПОО, на МОН, както и представители на туристическия бизнес и на центрове за професионално обучение.

На форума бяха засегнати: темата за уменията и квалификацията на преподавателите, обслужване на клиенти в неравностойно положение, сигурност и безопасност на туристите. Признаването и валидирането на предходно учене, както и на придобит на работното място опит и получаване на сертификат за усвоените знания и умения. Дискусионен остава въпроса за необходимостта от нови професии в туризма, насочени към управление на дестинациите – на какво ниво трябва да бъдат те – в професионалното образование и обучение и във висшето образование, какви компетентности трябва да се усвоят във всяка от двете образователни подсистеми.компетенции е особено актуално за професиите в сферата на туризма.

Беше представена добра практика - Инструмент улесняващ идентифицирането и признаването на резултатите от учене, чрез матрицата Be-twin разработенa по международен проект с участието на Югозападен университет „Неофит Рилски

Работодателите констатираха липса на така наречените „меки умения“на специалистите – умения за работа в екип, комуникативност, готовност за повишаване на квалификацията, инициативност. В рамките на разгорещените дискусии, се зароди и идеята за съвместен проект с участието на НАПОО и представители на бизнеса по програма Еразъм +.

Дискусията беше организирана от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) с подкрепата на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР).

Повече на http://www.navet.government.bg