Връчиха наградата „Агробизнесмен на България‘ за 2015 г


Износът на български хранителни стоки и напитки надхвърля 3 млрд. лв. от началото на годината. Братята Иван и Лука Ангелови, собственици на холдинг ГРАДУС, са отличени с най-високата награда за агробизнес – АГРОБИЗНЕСМЕН НА БЪЛГАРИЯ за 2015 г. в националната номинация, организирана от вестник "Български фермер", Те получиха отличието от зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров.

Призът им се присъжда за за активната им дейност и цялостен принос в развитието на българския агробизнес. Иван Ангелов и Лука Ангелов са отличени за големите си заслуги за развитие на българското птицевъдство и утвържването му на световния пазар, чрез модернизиране на производството с иновативна техника и най-съвременни технологии.

Наградата беше връчена по време на организиран от в. "Български фермер", дискусионен форум "Износът на агростоки - пробиви и нови възможности". „Износът на български хранителни стоки и напитки надхвърля 3 млрд. лв. от началото на годината до момента, което е ръст от около 10% спрямо миналата година обяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на Форума. Износът е насочен основно за страните от ЕС – най-много към Германия, Гърция и Италия. Извън ЕС се наблюдава увеличаване на интереса към български храни и вина от пазарите в Турция, в Китай, Казахстан, Азербайджан, Япония.

Хранително-вкусовата промишленост e традиционно силно развит отрасъл със значително място в икономиката и експорта на страната, заяви Мариета Захариева. През тази година хранителната индустрия е произвела продукция на стойност близо 10 млрд. лева. За сравнение през 2014 г. е на стойност 9,6 милиарда лв. Делът й в общата промишлена продукция на страната нараства значително. В условията на евроинтеграция отрасълът постига сравнителни конкурентни предимства в националната икономика. Експортът на стоки на хранителната индустрия се развива по-интензивно от общия за страната.

„Ние сме си поставили за цел насърчаването на експорта към трети страни и търсене на нови пазари за традиционни български продукти във и извън ЕС, чрез по-пълно използване на европейските фондове за популяризиране и реклама на традиционните продукти, подчерта Захариева. През 2015 г. чрез изпълнение на Проект „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия” по оперативна програма „Конкурентоспособност“ агенцията е финансирала участието на 90 фирми от сектор „Храни и напитки“ в най-значимите международни изложби и панаири:

До края на годината предстоят национални участия на международни изложби и панаири в .World of Food Beijing 2015, 18–20.11.2015 г., Пекин, Китай и в търговски мисии в: Швеция Малмьо – Биопродукти, 31.10.-03.11.2015 г., с 15 фирми и в .Гуанджой Китай – Вина, 10-17.11.2015 г., с 12 фирми.