Фонд „Земеделие“ получи награда за успешното прилагане на „Училищен плод“

Фонд „Земеделие“ получи награда за успешното прилагане на „Училищен плод“

0 коментара

Наградата бе връчена на II-та национална конференция „Достъп до добра храна“. Това е инициатива, която обединява усилията на държавни институции, производители, граждански организации и медии за подобряването на регулаторната рамка, производството, търговията и публичния образ на добрата храна.

Д-р Лозана Василева, зам. изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ прие наградата и благодари от името на институцията. „Използвам този форум, който се провежда в Международния ден на храната, за да припомня, че схема „Училищен плод” се прилага в България за шеста поредна година. Отбелязваме наистина голям интерес от страна на учебните заведения, а броят на децата, които получават свежи плодове и зеленчуци, нараства с всяка кампания. През миналата учебна година 2 898 учебни заведения с над 400 000 деца получиха пресни плодове и зеленчуци. За настоящата учебна година желание за участие в схемата са заявили близо 3 450 детски градини и училища, в които учат 460 000 деца“, каза д-р Василева. Тя информира участниците във форума, че плодовете и зеленчуците, които ще се раздават на децата от началото на ноември, без цитрусовите и бананите, вече ще се набавят чрез местни покупки и от местните пазари. Целта на тази промяна в нормативната база е да бъдат стимулирани българските производители.

От пресцентъра на Фонда съобщиха също, че 9 000 фермери са заявили участие в Схемата за дребни земеделски стопани.

Подпомагането по схемата е в размер от 500 евро до 1 250 евро, като се формира ежегодно и индивидуално за всеки кандидат и замества всички плащания по схемите за директни плащания съгласно чл. 38а, ал. 1 от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП).

Повече на www.dfz.bg