Българска банка за развитие бе приета за инвеститор в инициативата SIA на ЕИФ


Българска банка за развитие ще участва като инвеститор в програмата на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) Social Impact Accelerator (SIA). Инициативата е насочена към публично-частно партньорство за инвестиции в малки и средни предприятия със значимо социално въздействие. Българска банка за развитие ще се включи в програмата с 1 млн. евро, като със същия дял участват също Deutsche Bank и Crédit Coopératif. Тази инвестиция ще допринесе за диверсификацията на източниците на финансиране на SIA, специално в Централна и Източна Европа, включително България, които са все още сравнително млади и неразвити пазари за социалните предприятия и социалните фондове.

SIA, който е създаден като фонд от фондове, се стреми да привлече около 250 млн. евро, като основни инвеститори са ЕИФ и ЕИБ. Средната очаквана възвращаемост на направените инвестиции е над 5%, а продължителността на инициативата – 15 години.

Първоначално набраните през 2014 година ресурси за социално влияние са разпределени в пет социални фондове. Оттогава размерът на средствата се е удвоил, за да се отговори на засиленото пазарно търсене. Приоритетни за финансиране са фондове за социално въздействие, чийто основен акцент са образованието, създаването на работни места, развитието на изостаналите географски райони, грижата за възрастните хора, здравеопазването, подкрепата на социално слабите групи, интеграцията на хората с увреждания, опазването на околната среда.

Повече на http://www.bbr.bg