120 години от създаването на търговските палати в България отбеляза БТПП


Българската търговско-промишлена палата отбеляза 120 години от създаването на търговските палати в България с Международен бизнес форум „Ролята на бизнес организациите в подкрепа на предприемачеството”. Във Форума участваха представители на международните организации, в които БТПП членува и с които работи активно. С поздравления към Палатата и участниците в конференцията се обърнаха президентът на Република България Росен Плевнелиев, както и президентите Петър Стоянов (1997-2002 г.) и Георги Първанов (2002-2012 г.).

При откриването на Международния бизнес форум, председателят на БТПП Цветан Симеонов отбеляза, че БТПП е организация с универсално членство, дом на фирмите от всички сектори - както на микрофирми, така и на най-големите предприятия. „В далечната 1895 г. по изключително организиран начин в един и същи ден в четири икономически центрове на Царство България се откриват първите редовни сесии на търговско-индустриалните камари /ТИК/ в София, Пловдив, Варна и Русе. Те и до ден днешен остават пример за насърчаване на икономическите субекти и винаги са се стремяли да обхванат интересите на предприемачите, без да поставят условия за членство като предпоставка за оказване на помощ и съдействие, каза Симеонов“ „Минали сме през възходи и трудности, през „защитата“ на националното стопанство с привилегиите само за българските производители и през либерални подходи, и през „контрола“ на плановата икономика, а сега и в условията на открита конкурентна среда. Винаги сме били мост към достиженията на пазарната икономика, доколкото вътрешнополитическата и международната ситуация са го позволявали“, посочи председателят.

Без съмнение голям е приносът на първосъздателите на Палатата във всяка една сфера на икономиката. С изказвания във Форума се включиха генералният директор на Международната организация на труда (МОТ) Гай Райдер, Роберто Суарез, зам.-главен секретар на Международната организация на работодателите, главният секретар на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати Арналдо Абруцини, д-р Петер Михок, председател на Световната федерация на търговските палати към Международната търговска камара в Париж, Хасан Рухи Кочак, председател на Комисията по външни отношения на Съюза на палатите в Турция.

Участие във Форума взеха министри, депутати, представители на дипломатическия корпус, на научните среди, учебни заведения, компании - партньори от страната и чужбина, браншови организации, регионалните търговско-промишлени палати/камари, други бизнес организации.

Повече за събитието на http://www.bcci.bg