София отново е домакин на Балканския винен фестивал и конкурс


Конкурсната част на BIWC 2015 ще се проведе на 28 и 29 май 2015 (четвъртък и петък) при закрити врати в Гранд Хотел София. Фестивалът, на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, е на 30 и 31 май 2015 (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София. Над 600 вина от над 150 изби участват в конкурса, над 60 изби участват във Фестивала, което го превръща в най-голямото винено събитие на България. Това стана ясно на пресконференция на организаторите на събитието.

Директорът на Балканския винен фестивал и конкурс ( BIWC ) Галина Нифору изрази задоволство от развитието на идеята през тези 4 години, Фестивалът и Конкурса да фокусират вниманието на световната винена общност към нашия регион. " В момента получаваме мейли от винени съдии от цял свят, имена във винения бранш, които желаят да участват в журито на конкурса следващата година. Горда съм от този факт, това означава, че винения форум става все по-известен и с по-голяма тежест. Вече разширяваме и концепцията, като тази година ще включим във фестивалните дни и изложение за кулинарни туристически атракции BALKAN FLAVORS, организирано от Балкания - Балканска асоциация за устойчив туризъм и култура", сподели Галина Нифору, директор на BIWC. Емилия Калайджиева, президент на асоциацията, заяви че инициативата е в унисон с най-актуалните тенденции в туристическото търсене - желанието за опознаване на дадена територия чрез уникалното и автентичното, чрез това, което нейните обитатели са съхранили през вековете и което днес пресъздават в своите храни и напитки.

По традиция, по време на фестивала ще се проведат съпътстващи събития - 4 майсторски класове и 2 лекции- за винения туризъм и за дизайна на етикетите. "Балканския винен фестивал и конкурс ( BIWC ) се превръща в мегафорум на международно ниво, участие в него взимат не само винопроизводители от Балканите, но и такива от цял свят" - заяви Красимир Коев изп.директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното, като поздрави Галина Нифору за перфектната органинизация на конкурса и фестивала и й пожела още по-мащабен пети форум през следващата година.

Повече информация на http://www.balkanswine.eu