Петдесето посегателство над съоръжения на ЧЕЗ остави без ток жители на Мировяне


Кражба на трансформаторно масло и проводници от електроразпределителната мрежа остави без ток клиенти на ЧЕЗ в с. Мировяне, Софийска община тази сутрин. Когато се източи маслото, трансформаторът аварира и трябва да се подмени с нов. Служители на ЧЕЗ пристигнаха на мястото на кражбата при първия сигнал и вече работят за възстановяване на електрозахранването. Без електрозахранване в момента са около 450 клиента на ЧЕЗ в с. Мировяне

„Това е 50-ата кражба на наши съоръжения от началото на годината. Бяха източени около 9 000 литра масло от 37 трансформатора, откраднати бяха медни кабели и цели трансформатори. Подобни посегателства нарушават нормалния ритъм на живот и спокойствие на клиентите. Това не може да се компенсира по никакъв начин. В зависимост от типа трансформатор, смяната му струва между 10 и 30 хил. лв.Това са средства, които при други обстоятелства ЧЕЗ би могла да вложи в подобряване на услугите и развитие на мрежата“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Проблемът с посегателствата на съоръжения от електроразпределителната мрежа е проблем не само на ЧЕЗ. Това е проблем с обществена значимост. Кражбите и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват крайните потребители, тъй като причиняват прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а все по-често застрашават човешкия живот и нормалното функциониране на държавата.

Въпреки безспорните материални и нематериални щети, които нанасят, подобни престъпления често остават ненаказани. През последните години почти няма ефективни присъди за кражба и увреждане на енергийни съоръжения, което е причина ЧЕЗ да призовава за по-строги наказателни мерки. Заплахата за невинни хора, а не само за извършителите на престъпленията, води до необходимостта от третирането на посегателствата над инфраструктурни обекти като престъпления срещу националната сигурност.

Компанията напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес [email protected], в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.