Белоградчик е пример за успешно използване на европейските средства за развитие на туризма


Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на активния туристически сезон в общината. На церемонията присъстваха кметът на община Белоградчик Борис Николов, областният управител Момчил Станков, народните представители Владимир Тошев и Иван Иванов. През 2014 г. в Белоградчик са регистрирани над 75 хил. туристи, от които около 17 хил. са чужденци.

„Белоградчик е пример за успешно използване на европейските средства за развитие на туризма.На Белоградчишката крепост е реализиран проект по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. на стойност близо 3 млн. лв. Добър пример е и проектът на общината, финансиран по Програмата за развитие на селските райони, по който са доставени велосипеди и са изработени указателни табели за планинско колоездене.

Местната власт и бизнесът от Белоградчик поддържат добро партньорство с Контактния център "Дестинация Дунав" - звеното в България за техническо подпомагане развитието на туризма по Дунав. Общината участва и в проекта на Дунавския компетентен център за реализацията на двата туристически маршрута „По пътя на римските императори“ и „По пътя виното“, в които са включени обекти по реката от Хърватска, Сърбия, България и Румъния. „Северозападна България е регион с висока безработица, но община Белоградчик показва, че с последователни усилия туризмът може да даде алтернатива за развитието на региона“, подчерта министър Ангелкова.По-късно през деня Николина Ангелкова посети Белоградчишките скали и участва в дискусия с представители на местната власт и туристическия бранш на тема „Перспективи за развитие на Северозападна България в контекста на туристическото райониране“.