АЗ отличи 27 работодатели на церемонията „Работодател на годината”


Агенцията по заетостта отличи 27 работодатели от 22 населени места в страната, на единадесетата си годишна церемония „Работодател на годината”. В награждаването участваха заместник-министрите на труда и социалната политика Гълъб Донев, Зорница Русинова и Лазар Лазаров и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Наградените са разделени в девет категории с по три места всяка:

Категория „Работодател от реалния сектор, обявил най-много работни места за продължителна заетост и наел на тях кандидати, насочени от бюро по труда”:

Първо място: "Язаки България" ЕООД, гр. Ямбол. Занимава се с производство, монтаж и продажба на електрически и други компоненти за автомобилната индустрия. Обявени са 530 работни места и наети на тях 486 безработни.Второ място: "Се Борднетцe -България" ЕООД, гр.Карнобат Занимава се с производство на електронни и електрически части и устройства за автомобили. Обявени са 646 работни места и наети на тях 304 безработни лица.Трето място: "Вазовски машиностроителни заводи" АД, гр. СопотЗанимава се с производство на метални изделия. Обявени са 234 работни места и наети на тях 219 безработни.     

Категория „Работодател от реалния сектор, обявил най-много работни места за сезонна заетост и наел на тях кандидати, насочени от бюро по труда”:

Първо място: „Дюни" АД, Ваканционно селище "Дюни", община Созопол, Развива дейност в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Обявени са 900 работни места и наети на тях 737 безработни.

Второ място: „Албена" АД, к.к. "Албена". Развива дейност в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Обявени са 799 работни места и наети на тях 710 безработни.

Трето място: „Гранд Хотел Варна" АД, к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Развива дейност в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Обявени са 411 работни места и наети на тях 370 безработни.

Категория „Работодател от реалния сектор, обявил най-много работни места в общини с висока безработица и наел на тях кандидати, насочени от бюро по труда”:

Първо място: „Даймъндс Груп" ЕООД, гр. Тервел
Занимава се с производство на облекло. Обявени са 99 работни места и наети на тях 73 безработни. В Община Тервел средномесечното равнище на безработица е 26 %.

Второ място: „ТЕРА" АД, гр. Червен бряг
Занимава се с производство на тухли и керемиди. Обявени са 59 работни места и наети на тях 58 безработни. Средномесечното равнище на безработица в община Червен бряг е над 30 %.

Трето място: „Строител Криводол" ЕООД, гр. Криводол
Занимава се със строителни дейности. Обявени са 25 работни места и наети на тях 25 безработни. Средномесечното равнище на безработица в община Криводол е 47.5%.

Категория: „Работодател от реалния сектор, обявил работни места и наел на тях хора с увреждания”:

Първо място: "Албена" АД, КК "Албена"
Развива дейност в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Обявени са 35 работни места и наети 35 безработни с увреждания.

Второ място: ТПКИ „Добруджанка", гр. Силистра
Занимава се с производство на облекло. Обявени са 10 работни места и наети на първичен пазар на труда 10 безработни с увреждания.

Трето място: "Родна индустрия 91" ЕООД, гр. Попово
Занимава се с производство на строителни материали. Обявени са 3 работни места и наети 3 безработни с увреждания.

Категория: „Работодател от реалния сектор, наел на работа най-голям брой младежи до 29 г.”:
Първо място: „Пирин Текс Продакшън" ЕООД, гр. Гоце Делчев
Занимава се с производство на мъжко и дамско облекло. Наети са 101 безработни младежи до 29 г. на първичен пазар на труда.

Второ място: „Костал-България” ООД, гр. Смолян
Занимава се с производство на части и принадлежности за автомобили. Наети са 72 безработни младежи до 29 г.

Трето място: „Екотерра" ЕООД, гр. Пазарджик
Занимава се с отглеждане на зеленчуци. Наети са 58 безработни младежи до 29 г. 

Категория: „Работодател, наел на работа младежи от специализирани институции”:

Първо място: „БАР” ЕООД, БАР & ГРИЛ Новотел Пловдив, гр. Пловдив
Занимава се с експлоатация на заведение за бързо хранене. Наети са 6 младежи от специализирани институции.

Второ място: "Дюни" АД, Ваканционно селище "Дюни", община Созопол
Развива дейност в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Наети са трима младежи от специализирани институции.

Трето място: "Родопчанка ХДФМ" ЕООД, гр. Смолян
Развива дейност в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Наети са двама младежи от специализирани институции. 

Категория: „Работодател, осигурил заетост след изтичане срока на договора по програми и мерки за заетост и обучение и по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”:

Първо място: „Вега Текс" ООД, гр. Гоце Делчев
Занимава се с производство на облекло. Обявени са 51 работни места, наети на тях 51 безработни, като след изтичане срока на договора е осигурена заетост и служителите продължават да работят при същия работодател.

Второ място: "Съни Дриймс 1" ООД, гр. Сапарева баня
Развива дейност в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Обявени са 31 работни места и осигурена заетост на наетите 31 души след изтичане срока на договорите по ОП "РЧР" и по програми и мерки за заетост и обучение. Служителите продължават да работят при същия работодател.

Трето място: "ВЕС" ООД, с. Бенковски, обл. Добрич, обувен цех с. Зърнево, общ. Тервел
Занимава се с производство на обувки. Обявени са 30 работни места и наети на тях 30 безработни, от които на 23 е осигурена заетост след субсидирания период. Служителите продължават да работят при същия работодател.

Категория: „Работодател, осигурил възнаграждение, по-високо от субсидираното от държавата за безработни, наети по програми и мерки за заетост и обучение и по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”:

Първо място: „Хермес Солар" ООД, гр. София, Занимава се с производство на апарати за управление и разпределение на електрическа енергия. Обявени са 11 работни места по насърчителни мерки за заетост и наети на тях 11 безработни. Осигурено е допълнителното възнаграждение, в зависимост от съответната мярка за заетост, в размер от 260 лв. до 600 лв.

Второ място: „Месокомбинат - Русе" АД, гр. Русе, Занимава се с производство на месо. Обявени са 14 работни места и наети на тях 14 безработни по схема „Подкрепа за заетост” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Осигурено е допълнително възнаграждение в размер средно 186 лв. на един служител на месец.

Трето място: ЕТ „Даримекс-Дора Христова", гр. Монтана, Занимава се с обработване на метал. Обявени са 15 работни места и наети на тях 10 безработни по схема "Първа работа" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Допълнителното възнаграждение е до 250 лв., в зависимост от заработеното над нормата.

Категория: „Работодател с най-голям принос към създаването на работна среда, която стимулира и подпомага професионалното развитие на заетите в предприятието лица посредством прилагането на финансирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” мерки”:

„СКФ БЕРИНГС България" ЕАД, гр. Пловдив, Занимава се с изграждане и експлоатация на предприятия за производство на метални изделия. На заетите в предприятието 1429 души са подобрени условията на труд на работните места, при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа.

„МБАЛ - Левски" ЕООД, гр. Левски, Болница за оказване на качествена и достъпна болнична помощ.Предоставено е обучение по ключова компетентност 5, съгласно европейската референтна рамка „Работа под стрес”, на 15 безработни. Предоставено е професионално обучение по втора квалификационна степен на 15 безработни по професия „Болногледач”, специалност

„Здравни грижи”. Сключени са трудови договори с 12 души за период от 12 месеца. Закупено е оборудване и обзавеждане, необходими за създаване на новите работни места.

„М+С Хидравлик” АД, гр. Казанлък, Производител на хидравлични мотори. На 100 души са разработени планове за кариерно развитие. 47 души са получили удостоверение за успешно завършено обучение за обучители. Проведени са 300 бр. обучения на работното място.

Специални награди получиха и социалните партньори на Агенция по заетостта с директен принос за изпълнението на Националния план за действие по заетостта през 2014 г.: КНСБ с проект „Шанс за работа – 2014 г.” В проекта са взели участие 1 982 души. През мотивационно обучение са преминали 401 младежи до 29 г., а в ключова компетентност „Работа в екип” са обучени 1 555 безработни лица на над 50-годишна възраст. В професионални обучения „Работник в озеленяването” и „Болногледач” са включени общо 1 965 души. При работодатели – партньори по проекта е осигурено стажуването на 779 лица за период от 3 месеца.

Конфедерация на труда Подкрепа с проект „КОМПАС” В професионално ориентиране, обучение по ключови компетентности и професионално обучение са включени 2220 души. Общо 2061 души успешно са завършили и получили в края на комплексните дейности удостоверение за част от професия или свидетелство за  професионална квалификация. В заетост,  самонаемане и субсидирана заетост са включени 1014 души.

Асоциация на индустриалния капитал в България с проект „От обучение към заетост”В проектните дейности са включени 1880 души, на които е предоставено пакетно обучение, включващо обучение по ключови компетентности, професионално обучение и мотивационно обучение. В заетост (субсидирана и на първичен пазар), са включени 1076 души.