Бранко Азески е новият председател на Асоциацията на Балканските палати


В Атина се проведе Годишно общо събрание на Асоциацията на Балканските търговски палати (АВС). Домакин на срещата бе председателят на Съвета на гръцките търговско-промишлени палати, Константинос Михалос. Председатели и представители на търговските палати на Албания, Босна и Херцеговина, България, Кипър, Македония, Сърбия, Турция и Черна гора взеха участие в събитието. БТПП беше представена от главния секретар на Палатата Васил Тодоров.

Общото събрание на АВС разгледа въпросът за предимствата и недостатъците на двата вида членство в търговско-промишлените палати - задължително и доброволно, като Васил Тодоров посочи предимствата на българския модел на доброволно членство.  Той направи и презентация на предстоящото международно състезание по арбитраж /Pre-Moot/, което  ще се проведе в БТПП в началото на 2015 г. В състезанието ще вземат участие студенти от цял свят, като то представлява тренировъчна фаза за официалното състезание - The Annual Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, което всяка година се провежда през месец октомври във Виена. Тодоров покани Палатите от АВС да разпространят информацията сред своите членове и да насърчат участието на отбори от университетите от Балканските страни в събитието в София.

Председателят на Стопанската камара на Македония, Бранко Азески, представи необходимостта от активизиране на дейностите по изграждане на трансграничните транспортни коридори VIII и X и тяхното значение за улесняване на търговията и стокообмена между балканските държави.

Общото събрание приключи с избор на председател на Асоциацията на Балканските палати за 2015 г. Постът бе поет от Бранко Азески.