Семинар запозна предприемачи и представители на науката с новите продукти на ББР


Изпълнителният директор на Българска банка за развитие(ББР) Иван Христов, началникът на управление Малък и среден бизнес в банката Лъчезар Тодоров и главният изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд  Самуил Шидеров представиха новите кредитни и гаранционни продукти на ББР в подкрепа на българския бизнес, пред участниците в семинар, организиран от Съветът по иновации и енергийна ефективност при БТПП.

В рамките на семинара, председателят на Палатата Цветан Симеонов и изпълнителният директор и член на Управителния съвет на ББР Иван Христов, подписаха рамков договор за сътрудничество.

Достъпът до финансиране е сред трите най-големи проблема за българския бизнес, наред с административната тежест и твърде подвижното законодателство, отбеляза председателят на БТПП, изтъквайки важността на сключеното споразумение. Достъпът до финансиране на бизнеса е затруднен и от твърде усложнените у нас правила за усвояване на европейските средства и това е допълнителна причина за желанието на БТПП да развива Семинар запозна предприемачи и представители на науката с новите продукти на ББРсътрудничество в ББР, която е призвана да бъде полезна на българския бизнес и особено на малките и средни предприятия, допълни Цветан Симеонов. Някои регионални палати от системата на БТПП имат вече такива споразумения. Палатата ще насърчи и останалите да разгърнат сътрудничество с ББР, защото ползата ще бъде за българския бизнес, каза още той.

В състоялата се дискусия се поставиха важни въпроси, свързани с практическите подходи при кандидатстване и одобрение за кредитиране на МСП. Част от въпросите бяха свързани с Гаранционния фонд.