Българо-виетнамски бизнес форум обсъжда разширяване на сътрудничеството


Темата на Форума „Възстановяване на традиционните пазари и нови възможности за бизнес сътрудничество” определи насоките на презентациите и дискусиите. Форумът бе открит от Н.Пр. Ле Дък Лиу, извънреден и пълномощен посланик на Социалистическа Република Виетнам в Република България, от г-жа Хо Тхи Ким Тхоа, заместник-министър на индустрията и търговията на Виетнам и от Красин Димитров, заместник-министър на икономиката и енергетиката на България.

Над 120 виетнамски бизнесмени и над 70 български, от секторите селско стопанство, хранително-вкусова промишленост и спиртни напитки, тютюневи изделия, машиностроене, облекло и текстил, производство на торове, козметика, каучук и пластмаси, производство на мебели, обувки и кожени изделия, информационни и комуникационни технологии, както и представители на виетнамските делови среди от Унгария и Румъния, участваха във форума.

«Съвременните ръководители на Виетнам са високо подготвени, динамични и отворени към партньорство, каза при откриването Н.Пр. Ле Дък Лиу. Зам.министър Тхоа анонсира преференциите, които получават инвеститорите и покани българския бизнес да инвестира във Виетнам, като подчерта че населението е младо и добре образовано, страната е огромен пазар за българските продукти със своите 90 млн жители и е предверие към огромния Азиатки пазар, така, както България е врата към Европейския.

„България отдава голямо значение на развитието и задълбочаването на двустранните взаимоотношения със Социалистическа Република Виетнам. Свидетелство за това са регулярните срещи, периодичното провеждане на сесии на Междуправителствената българо-виетнамска смесена комисия, както и двустранни бизнес форуми, като днешния, каза заместник-министър Димитров, при откриването на българо-виетнамски бизнес форум и допълни, че ползотворните разговори и постигнатите договорености по време на тези официални и работни срещи, допринасят за развитието на двустранните отношения във всички области от взаимен интерес, особено в сферата на търговско-икономическото партньорство.”Убеден съм, че с участието в днешния бизнес форум на представители на виетнамските делови среди, работещи в България, Румъния и Унгария, ще допринесе за по-ефективното диверсифициране на сътрудничеството между България и Виетнам, каза още зам.-министър Димитров и допълни, че се надява присъстващите български фирми да имат възможност да постигнат конкретни договорености с виетнамските бизнесмени и да реализират съвместни проекти, включително и производства.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов, изтъкна предимствата за инвестиране в България. Посочени бяха членството на страната ни в ЕС и НАТО и валутния борд, които създават стабилен политически и икономически климат, ниският бюджетен дефицит и външен дълг, както и достъпът до пазара на ЕС. Стабилният ръст на Брутния вътрешен продукт, ниските нива на данъчно облагане и ниските цени на природен газ и електроенергия за индустрията, също създават предпоставка за привличане на чуждестранните инвеститори.

Форумът продължи с двустранни срещи между бизнесмените от двете страни.

От Виетнам внасяме кафе, каучук и каучукови изделия, риба и замразени рибни изделия, семена, а изнасяме – медни полуфабрикати, лекарства и медикаменти, печатарски устройства, препарати за растителна защита. Възможности за увеличаване на износа могат да се търсят в машиностроенето, фармацията, леката и хранителната промишленост. Повече по темата на http://www.mi.government.bg