Йорданка Фандъкова стана почетен член на Българския форум на бизнес лидерите


Кметът на София Йорданка Фандъкова стана почетен член на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), заради дългогодишната й подкрепа на мисията на БФБЛ за утвърждаване на добрите бизнес практики. На официална церемония, състояла се в Столична община, в присъствието на членове на УС на БФБЛ и медии Зоя Паунова, заместник-председател на Форума, връчи на г-жа Фандъкова сертификат за почетно членство.  Така кметът на София се присъедини към водещата организация в сферата на корпоративната социална отговорност в България, обединяваща над 120 български и международни компании.

„За мен е изключителна чест да приветствам г-жа Фандъкова сред нас. Това е нашият начин да й благодарим за това, че споделя нашите ценности и прегръща нашите инициативи през всичките тези години”, заяви г-жа Паунова в началото на церемонията. Форумът, основан през 1998 г., е платформа за насърчаване на устойчивото развитие на икономиката и обществото и с дейността си допринася за подобряване на диалога на частния и държавния сектор и за създаването на по-добри политики. „Разгръщането на многобройните ни инициативи през годините нямаше да е възможно без взаимодействието със съмишленици, с които заедно да утвърждаваме отговорните практики в бизнеса. За наше щастие в лицето на г-жа Фандъкова намерихме убеден и енергичен приятел и поддръжник на нашите инициативи”, подчерта г-жа Паунова , Като дългогодишен председател на журито на Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ ,като патрон на Големия благотворителен бал на БФБЛ– една от емблемите на Форума, чрез която от 2008 г. досега са набрани над 155 000 лв. за подпомагане на социално значими каузи като безплатни ин витро процедури за двойки в затруднено материално положение, безплатни прегледи за рак на гърдатa, осигуряване на семейна среда и образование на българските деца. В резултат на тази подкрепа се родиха 9 здрави бебета, а над 1000 жени бяха преминаха безплатни прегледи за рак на гърдата, като 65 от тях бяха  диагностицирани в ранните стадии на заболяването, което го прави лечимо. Само тазгодишното издание на Бала, на което г-жа Фандъкова присъства, набра 25 000 лв., които ще бъдат дарени за безплатни прегледи за рак на гърдата в отдалечени района на страната и за спасяване на новородени бебета от изоставяне.

Освен това кметът е и патрон на Благотворителния търг на звездите, който Форумът организира вече две поредни години съвместно с фондация „Заедно в час”, като събраните общо 65 000 лв. са в полза на каузата всяко дете да получи качествено образование. „Благодаря за високата чест да бъда част от семейството на отговорните лидери”, заяви Фандъкова. Тя поздрави Форума за всички чудесни инициативи, развивани въпреки условията на финансова и икономическа криза. Столичният кмет получи удостоверение, плакет и почетния символ на организацията с пожеланието доброто сътрудничество с отговорния бизнес да продължи и в бъдеще.