Двудневен семинар, посветен на Европа 2020, се проведе в БТПП


Tемата на семинара бе „Европа 2020 - възможности за подкрепа на бизнеса от Европейските фондове и инструменти за финансиране”. Целта на организаторите от Enterprise Europe Network към БТПП, бе да запознаят участниците ( представители на бизнеса от технологични компании, фармацевтичната индустрия и консултантски фирми) с възможностите за финансиране по оперативните програми в България, както и към „Инструмента за финансиране на малки и средни предприятия по програма „Хоризонт 2020“. Бяха представени и другите донорски програми извън ЕС, като Норвежката програма, Българо- швейцарската програма за сътрудничество, Фондация Америка за България и Фондация ‘Отворено общество’.

Вторият ден на обучението протече с интерактивни и практични упражнения за етапите на разработването  на успешна проектна идея и попълване на апликационна форма с проектно предложение, с което да се кандидатства за финансиране.

Бяха повдигнати специфични въпроси относно кои идеи се третират като иновативни, допустими ли са микропредприятията по Хоризонт 2020, новата програма на ЕС за изследвания и иновации. Някои от участниците получиха индивидуални безплатни консултации за програми, по които биха могли да получат финансиране за конкретните си идеи.

В рамките на обучението бе представена и мрежата Enterprise Europe Network - най-голямата мрежа в подкрепа на бизнеса, ориентирана към подпомагане на малките и средни предприятия. Лектори на семинара бяха Теодора Иванова-Вълева от Институт „Отворено общество“, Беата Папазова, съветник по Европейската интеграция и проекти в БТПП и Елеонора Карнаса, ръководител на „Европейски иновационен и информационен център“ в БТПП.

Повече информация на http://www.bcci.bg