Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Японската агенция за малки и средни предприятия беше подписана в МИЕ


В началото на месец юни в Токио ще се проведе българо-японски семинар, на който ИАНМСП ще представи бизнес климата в България и възможностите за японски инвестиции в страната ни.

„Подписването на меморандума между ИАНМСП и Японската агенция за малки и средни предприятия ще даде възможност за задълбочаване на взаимоотношенията между българската и японската страна, най-вече като обмен на опит по отношение политиките за насърчаване на малките и средните предприятия”, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на церемонията по подписването на меморандума, на която присъстваха заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, посланикът на Япония в България Такаши Куидзуми, Евгений Иванов, изпълнителен директор на ИАНМСП, Светослав Младенов, изпълнителен директор на БАИ, Шинсуке Китагава, генерален директор на японската агенция за МСП, Такаши Нарусе, заместник-директор по международната дейност в японската агенция за МСП. В България МСП са 371 299, като в тях работят 1,5 млн. българи. Мерките, които правителството предприе по отношение на МСП са за подобряване достъпа до финансиране и подкрепа за иновациите от Националния иновационен фонд. За първи път за него от бюджета са отпуснати 20 млн. лв., като до 31-ви март тече седма конкурсна сесия, по която фирмите могат да подават своите проекти в ИАНМСП.

През новия програмен период по ОП „Иновации и конкурентоспособност” фирмите ще могат да кандидатстват за 1,413 млрд. евро, което е с 300 млн. повече спрямо предишния. Фокусът при изпълнението на оперативната програма (2014 – 2020) отново ще бъде поставен върху иновациите и разработването на нови услуги и продукти, а 72% от средствата са предназначени за иновации и технологична модернизация на предприятията. Възможност за подпомагане дейността на малките и средни предприятия ще предостави и отпускането на кредити за бързо развиващи се малки и средни предприятия от Българската банка за развитие.

“Силно се надявам,че ръстът на стокообмена между България и Япония през следващата година не само ще запази добрата тенденция, но и ще се увеличи, каза Евгений Иванов, изпълнителен директор на ИАНМСП след подписването на меморандума. Той очерта, че традиционните български продукти като киселото мляко, розово масло, вина, както и високо екологични продукти от козметиката, фармацията, са добре оценени в Япония и имат възможност да влязат на японския пазар, както и софтуерни и изделия на машиностроенето.

На срещата между представители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Японската агенция за малки и средни предприятия бяха набелязани и първи стъпки в сътрудничеството между двете държави. В началото на месец юни в Токио ще се проведе съвместен българо-японски семинар, на който представители на ИАНМСП ще представят бизнес климата в България и възможностите за японски инвестиции в страната ни.