Десет български фирми взеха участие в „Мисия за растеж“ в Неапол


Enterprise Europe Network към БТПП подкрепи десет български фирми за участие в двустранни срещи за развитие на бизнес партньорство, които се проведоха в рамките на „Мисия за растеж“ в Неапол, Италия.

Събитието бе организирано в рамките на „Стратегия за растеж ЕВРОПА 2020: Промотиране на бизнес партньорство в Европа“, като част от серия мисии за растеж, насочени към стимулиране на бизнес активността и икономическия растеж. Антонио Таяни, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по индустрия и предприемачество, лично съпроводи европейските предприятия в район Кампаня. Той подчерта важната роля на търговските палати в запознаването на МСП с възможностите за интернационализация и финансиране от европейските фондове. С цел излизане от финансовата криза, Таяни призова страните-членки да вземат мерки за намаляване на административните пречки пред стартирането на бизнес, за създаване на предприемаческа култура сред младите европейци и за насърчаване на публично-частното партньорство. По време на събитието бяха представени и новите възможности за финансиране на бизнеса, бъдещите мерки за стимулиране развитието на клъстери и инициативи за насърчаване на МСП излизането на международни пазари. Проведоха се срещи за проектно, технологично и бизнес сътрудничество между фирми и клъстери от 25 държави, предимно от Италия, Португалия, Турция и други. С цел да улесни предприятията, Европейската комисия предостави възможност на няколко фирми да бъдат представлявани по време на двустранните срещи от експерт към Enterprise Europe Network(ЕЕN) , без да взимат лично участие в събитието.

Шест български фирми бяха представлявани от ЕЕN към БТПП, която беше единствен за България съорганизатор на събитието. По време на мисията европейски предприятия откриха надеждни бизнес парньори и създадоха контакти с представители на бизнеса от цял свят.

Повече по темата на http://www.bcci.bg/news