Приключи най-важният проект в електроенергийната инфраструктура на столицата от 30 години насам


Инвестицията на стойност 8 милиона лева ще повиши сигурността на електрозахранването в западните райони на София

Символично натискане на бутон отбеляза завършването на най-мащабната реконструкция на електроразпределителната мрежа в София през последните 30 години.

ЧЕЗ тържествено откри новата 110-киловолтова суха кабелна линия "Гешов", която свързва модернизираните подстанции "Средец" и "Хиподрума" в столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Проектът на стойност близо 8 млн. лева е първа крачка към цялостна промяна на електроенергийната инфраструктура на града. На церемонията присъстваха зам.- кметът на Столична община Дончо Барбалов, районни кметове, посланикът на Република Чехия в България, представители на бизнеса, както и мениджъри от компаниите от групата на ЧЕЗ. „Изключително съм признателен на всички наши служители и партньори за труда и усилията, които вложиха в този важен за нас и за цяла София проект. Искам също да благодаря на Столична община и лично на кмета г-жа Йорданка Фандъкова за тяхното съдействие, както и на гражданите на София за търпението и разбирането, които проявиха през последните два месеца. Реализацията на проекта ще направи столицата един по-сигурен и уютен град за живеене”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

С изграждането на кабелна линия „Гешов” се осигурява трети източник на електрозахранване за два от диагоналите на столичната електроенергийна инфраструктура. Тя се състои от пръстен от 110-киловолтови кабелни линии, диаметрално на който са прокарани напречни връзки. Общата дължина на тези кабелни линии е 30 километра. До момента напречните диагонали не бяха свързани един с друг и в резултат на авария можеше да се прекъсне захранването до края на линията. Кабел „Гешов“ е първата напречна връзка, каквито впоследствие ще бъдат изградени и между другите диагонали в електроенергийната инфраструктура на София, за да се гарантира сигурността на захранването на столицата.

Досега ЧЕЗ е подменила два ключови кабела в столицата. През 2011 г. компанията подмени кабел „Редута“, а през декември миналата година бе извършена подмяна на кабел „Левски”, осигуряващ електрозахранването на идеалния център на града. Предстои подмяната на още един важен кабел от критичната инфраструктура – кабел „Захарна фабрика“, която ще започне през следващата година.

Повече информация за инвестиционната политика на Компанията на www.cez.bg.