Бизнес форум представи възможностите за инвестиции в Хърватия


Президентите на България и Хърватия Росен Плевнелиев и Иво Йосипович откриха специално организирания в БТПП, по повод визитата у нас на хърватския държавен глава, Българо-хърватски бизнес форум.

В приветствието си, председателят на БТПП Цветан Симеонов, определи срещата като първата сериозна стъпка за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество, след присъединяването на Хърватия към ЕС. От този момент нататък, фокусът трябва да бъде върху работата на неправителствените организации и онези държавни институции, като агенциите за инвестиции и за малки и средни предприятия в България, които да реализират на технологично равнище това сътрудничество“, заяви още Цветан Симеонов.

Българският държавен глава Росен Плевнелиев подчерта, че в нашият регион – Югоизточна Европа, се случва трансформация за добро, разбираме че заедно можем много повече и даваме пример за отговорно отношение на целия свят.„Ние вече не просто само официално, но и неофициално, не само субективно, но и обективно по всички възможни канали сме осъзнали нуждата, че само заедно можем да просперираме“, заяви той и добави:: „Инвеститорите вече не се интересуват само от една държава, те се интересуват от региона. Една фабрика сама по себе си не обслужва един регион или държава, тя обслужва целия регион на Югоизточна Европа“. Затова, по думите му – „ни трябват пътища, затова ни трябват железопътни линии, затова ни трябват ефективно работещи митници, затова ни трябват пристанища, затова ни трябват свързани електрически, газови и всякакви други мрежи и няма никакво съмнение, че това ще се случи. Това вече се случва“.В приветствието си към участниците във форума хърватският държавен глава Иво Йосипович изтъкна, че двамата с българския си колега Росен Плавнелиев са потвърдили желанието за задълбочаване на икономическите отношения между двете страни. Той очерта средата за бизнес в Хърватия като подчерта, че хърватското правителство отделя внимание на инвестиционния климат и пристъпва към реформи, с цел премахване на различните административни пречки.

„Хърватия предлага многобройни насърчителни мерки, като по-нисък данък и освобождаване от данък върху печалбата при реинвестиция, също така на инвеститорите са на разположение няколко вида невъзвръщаеми парични фондове, отнасящи се до разкриване на нови работни места и усъвършенстване на работниците“, посочи президентът Йосипович. Той изтъкна, че в Хърватия са предвидени специални мерки за сектори с висока добавена стойност и уточни, че за такива инвестиционни проекти Хърватия осигурява допълнителни парични средства, което дава възможност на инвеститора да възвърне средствата, вложени в оборудване и високи технологии. „Тези мерки дават конкретни резултати. Миналата година привлякохме 1.25 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции, а през първата половина на тази година имаме значително повече преки чуждестранни инвестиции, в сравнение с 2012 г.“, посочи хърватският държавен глава.

Възможностите за инвестиции и условията за правене на бизнес в най-новата страна членка на ЕС представиха и председателят на Икономическата камара на Хърватия Надан Видошевич и Силва Кобали, директор на Центъра за инвестиции, а новите възможности за европейско финансиране на съвместни проекти между България и Хърватия представи Ружица Гело, директор на Центъра за ЕС в камарата.