Дискусия за професионалното образование в България се проведе в Министерския съвет по инициатива на премиера Пламен Орешарски


На Форума бяха обсъдени актуалното състояние на професионалното образование в страната, европейските инструменти в тази сфера и въвеждането на обучение чрез работа, като възможност за намаляване на младежката безработица.„Образованието ще бъде приоритет и в бюджет 2014, и в политиките за следващите бюджетни периоди“, категорично заяви премиерът Пламен Орешарски, откривайки Дискусионен форум, "Професионалното образование и обучение - приоритет за България". Орешарски каза, че днес образованието ни е все по-далеч от модерните форми на преподаването и от съвременните практики. Нашите ученици лесно цитират, но трудно решават практически казуси. Съществуващите някога техникуми отдавна са закрити. Как да заместим стария подход, неприложим днес, с нов, заимстван от по-напредналите икономика, запита Орешарски.

Най-полезен за нас би бил германският опит - можем ли да заимстваме основните моменти от дуалната система там и няма ли да го побългарим в лошия смисъл на понятието, продължи с въпросите премиерът. Много въпроси и малко отговори. Необходими са мерки за професионална преквалификация на излезлите вече от образователната система, за да се задоволят нуждите на трудовия пазар, каза премиера. Добрата новина е, че България ще разполага със 100 млн. евро за насърчаване на младежката безработица през следващите няколко години.

Стимулирането на професионалното образование е политика, която дава добри резултати в други страни за насърчаване на полезните знания и практическия опит на младите. А професионалното образование е гаранция и за ускореното икономическо развитие, обясни Орешарски. Този подход ще бъде приоритет за нас и се надявам днешния форум да даде допълнителен тласък на образователната реформа, подчерта той.

Във форма участваха министърът на образованието Анелия Клисарова, Меглена Плугчиева, посланик на България в Конфедерация Швейцария, Ивайло Калфин, евродепутат, Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, дипломати, представители на бранша, синдикалисти, учители и други. Имаме разминаване между нуждите на пазара и това, което ни предоставя системата на образованието, заяви в началото на форума Божидар Данев. И илюстрира ситуацията по следния начин: няма работа за хората, но и няма хора за работа. Целта на професионалното образование са знанията, но без опит и умения също не може, заяви той. Главният секретар на БТПП Васил Тодоров изрази подкрепа по отношение на представената Дуална система за професионално обучение, но обърна внимание на необходимостта от уточняване на финансовата схема, по която ще се реализира образователния процес. Моделите, прилагани в Германия, Швейцария, Австрия и други европейски страни не биха могли механично да се пренесат в България, защото там съществена част от финансовата тежест пада върху бизнеса, а тук капацитетът на фирмите е ограничен.

Нашата цел е да постигнем точното съчетание между образование и обучение, което да отговаря на потребностите на пазара на труда. Инвестицията в професионалното образование и обучение е един от най-успешните начини за борба с безработицата сред младите хора. Именно затова правителството ни на първо място слага като приоритет образованието и в частност - професионалното, каза образователният министър Анелия Клисарова. По думите й в момента в професионалните гимназии, които са наследници на закритите техникуми, отиват традиционно ученици с по-нисък успех, а искаме те да работят с новите технологии,. Затова се налага да мотивираме и отличните ученици да отиват в професионалните гимназии, обясни Клисарова.

Според нея, реформата в професионалното образование и обучение трябва да бъде концентрирана в мотивация на учениците да кандидатстват там, в мотивация на преподавателите, които също не желаят да преподават в бившите техникуми, както и да се работи за обвързване на обучението с бизнеса. И според нея обучението и образованието трябва да се обвържат с пазара на труда, но това образование трябва да бъде модернизирано не само като учебни помагала и вкарване на нови технологии в процеса, но и чрез модернизиране на материално-техническата база, въвеждане на защитени професии и др.Развитието на европейските пазари на труда се основава на много фактори и за да се постигнат целите на стратегията Европа 2020 се изисква - 75% заетост във възрастовата група 20 - 64 години, намаляване процента на ранно напусналите образованието си, сега той е 15%, целта е да се свие до 10%. Повишаване на дела на лицата на 30 - 34 г., които са завършили висше или еквивалентно но него образование на 40%, сега е под 35% и други. България трябва бързо да намери решение за постигане на баланс между постигнатите умения в професионалното образование и нуждите на пазара на труда. Само така ще постигнем реална интеграция и ще намалим безработицата, каза министър Клисарова.

Източник: БГНЕС