Награди за участници в конкурса за млади предприемачи


В третият пореден конкурс "Най-добър млад предприемач на Пловдив" дирекция „Спорт, младежки дейности и социална политика" на Община Пловдив, връчи награди на най-добрите бизнес идеи на бъдещи млади предприемачи. „Тази година в надпреварата се включиха рекордните за историята на конкурса 32 броя участници с иновативни идеи“, съобщи Георги Титюков. Той обясни, че разработките им разгледа и оцени 11-членна комисия, в която освен представители на Община Пловдив, се включиха и журналисти, преподаватели, представители на студентски организации (между които и председателят на Студентския съвет на КИА – Богдан Тошев), мениджъри на фирми и др. В заключение пловдивският заместник-кмет пожела на участниците да вярват в мечтите си и ако общинската администрация не ги е наградила, да работят усърдно, за да реализират идеите си.

Бизнес-план за изработка на еко текстилни торби за многократна употреба спечели голямата награда. Авторът на идеята Евдокия Федарченко получи чек от 7 000 лева от зам.кмета Георги Титюков. Втора награда и чек от 4 000 лева спечели Катерина Батаклиева с проекта си за разрастване на вече работещият й бизнес – Ателие за изработване на готова декорация, опаковане на подаръци, аксесоари за всеки вид празници и тържества. Двете трети места и суми от по 2 000 лева си разделиха Светослава Салвачийска, с идеята си за отваряне на агенция за годежни предложения „Любов и още нещо…“ и Златина Стоименова – разработен бизнес план за разкриване на Училище за родители, което ще помага на семействата да възпитават децата си в тийнейджърска възраст, както и ще ги учи на добри взаимоотношения помежду им. Допълнителна награда спечели и Борис Вълев с проекта си „Център за туристическа информация“, който получи езиков курс по избор за изучаване на руски език или немски език по желание.

Грамоти за участие в конкурса и парични награди на стойност 1000 лева връчи гл. ас. Иван Петров – помощник-ректор на Колежа по икономика и администрация в Пловдив на най-младите участници Никола Николов с разработка на тема: „Стартиране на студио за уеб дизайн и разработка на софтуер” и третокурсничката от специалност "Икономика на туризма" на КИА Даниела Алексиева с бизнес-план на тема: „Ресторант за здравословна и органична храна „Каприз“.

Наградиха и победителите в конкурса „Най-добър предприемач на КИА за 2012” Отличените студенти са третокурсници от специалност „Икономика на туризма” – редовна и задочна форма на обучение.

На първо място са Йордан Йовев, който учи редовно, с бизнес план за изграждане и развитие на ресторант „Пикник” в с. Първенец, Пловдивско и задочничката Кристина Славчева с бизнес план за изграждане и развитие на ресторант с италианска кухня „Калабрезе“ („Calabresse“) в Пловдив.

Вторите две места си поделят Станимира Илиева и Десислава Георгиева. Техните разработки касаят както следва - създаване и развитие на семеен хотел „Панорама” в гр. Сопот и план за създаване и развитие на фирма „Археолоджи тур“ в София.

На трето място комисията е класирала бизнес плановете на Петя Джумерска и Гергана Божанова – съответно редовно и задочно обучение в КИА. Техните разработки са за създаване и развитие на „Сити круизъри” (City Cruisers) в Пловдив и план за създаване на „Хата йога център“ в Пловдив

„Този конкурс за пореден път показва, че младите хора са мотивирани. Доволен и горд съм, защото ние в Колежа не целим само да получите диплома, а имаме и много други цели, свързани с придобиването и на практически умения. Тук трябва да получите най-важното, да стъпите на основа, върху която да се развивате. Убеден съм, че трасирате пътя в бъдещото си професионално развитие” заяви в приветствието си Президентът на колежа – проф. д.п.н. Георги Манолов.