Кръгла маса обсъди предложения за усъвършенстване на оперативните програми


Представители на бизнеса и науката обсъдиха мерки за усъвършенстването на ОП „Регионално развитие“, ОП „Околна среда“, ПСРТ и за формиране на нова програма - ОП „Наука и образование“ за периода 2014-2020 г. Председателят на БТПП представи виждането на Палатата за нова ОП „Наука и образование“, със специален акцент -планиране на средства и за земеделска наука. Палатата подготвя становище с основните параметри на това предложение, което ще бъде отразено и в обобщеното становище на кръглата маса.

Участниците обсъдиха как да се опростят процедурите за кандидатстване по посочените оперативни програми; как търговските банки да се включат в оценяването на евро проектите, подадени от представителите на за бизнеса, с оглед ускоряване на времето за извършване на оценката им; както и създаване на нова оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” през Програмния период 2014-2020 г.;Особено внимание бе отделено на мястото на изпълнителната и на законодателната власт - как да улеснява и подпомага бизнеса, така че българските фирми да произвеждат, респективно и да изнасят стоки с по-висока добавена стойност; да бъдат формулирани петте области, в които да е насочена основната част от финансирането за иновации у нас.

Предложението е за създаване на единен държавен орган по наука, иновации и технологии у нас. Евентуално към МС да се структурира Държавна агенция за наука, технологии и иновации и фонд към нея, който да обедини Националния иновационен фонд и Фонд „Научни изследвания”. Към бъдещия единен държавен орган, следва да функционира и Междуведомствен обществено-държавен съвет по наука, технологии и иновации.

С предложения по темите се включиха: Йосиф Аврамов – съпредседател на съвета по иновации при БТПП, проф. Румен Николов – УНБИТ, Деян Иванов-СИСКО България, проф. Методи Теохаров – институт „Пушкаров“, проф. Александър Караманов – БАН, Деница Николова – гл. Директор ГД „Програмиране на регионалното развитие“, Юлия Минева-Милчева – гл.директор на дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“.

Повече по темата на сайта на БТПП www.bcci.bg