200 години от първото сдружение на търговците в България отбелязаха в БТПП


В рамките на програмата за честването беше представено специално юбилейно издание, което да напомни за ролята на това сдружение и на неговите членове и да я свърже със съвременните измерения на модерната търговия и ролята и в обществото и бе осветено копие на иконата „Свети Три Светители велики архиереи: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст’. Копието остава в БТПП, за да закриля съвременните „търговци”, представители на българския бизнес. Освещаването отслужи Ставр. Ик. Мина Иванов Минчев от Катедрален храм „Св. Неделя”.
Целта на честването бе да се покаже, че още от далечни времена ролята на гилдията на търговците в обществото е била значима, че те са се ползвали с уважение и авторитет. Заемали са важно място в процеса на икономическото изграждане на страната ни – преди и след Освобождението. В национално освободителната борба гилдията на търговците е осъществявала редица социални функции в полза на обществото, като финансово е подпомагала изграждането на училища, включително занаятчийски, подпомагала е дейността на читалищата и църковните настоятелства, поддържала е сиропиталища и др. Софийското браншово търговско бакалско сдружение „Три светители“ продължава дейността си до Втората Световна война. През това време многобройните му членове проявяват грижа за обикновеното население - отпускат стоки на кредит, дават пари за благородни каузи като строителство на училища и читалища. Правят го не по задължение, а от обикновена човещина и съпричастност. Бакалите практически се явяват предшественици на сегашните универсални, квартални и др. магазини, предлагайки всякакви продукти – местни и от внос. Приветствия поднесоха Евгения Харитонова, зам.министър на икономиката, енергетиката и туризма, Дончо Барбалов, зам.кмет на СО и  Емилиян Абаджиев, управител на Метро Кеш енд Кери и председател на Сдружение за модерна търговия.
Представяне на Юбилейното издание направи доц.д-р Лиляна Велева – ръководител секция „Стопанска история” към Катедра „Политическа икономия” в УНСС. Цвета Братанова, главен експерт на GS1, представи 2 теми: „Търговските вериги – двигател на модерната търговия“ и „Стандартите GS1 в системите за проследяване на стоковите потоци”. Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, презентира „Революцията на мрежите и Еcomgid”.
Търговско-промишлените палати в България официално са създадени в 1895 г. – преди 117 години, но са се учредили на основата на съществуващи от преди това търговски и занаятчийски обществени организации.  
Повече по темата на http://www.bcci.bg/news/4734