Международна среща в Интер Експо Център, София


Международна среща по проблемите на компетенциите на работната сила на 1 и 2 ноември 2012 г.  в Интер  Експо Център,  София
Само 20% от завършилите висше образование работят по специалността си, часовата ставка за специалността "доктор" е около 8 лева на час.Повече от 80% от завършващите  висше образование са деца на висшисти, в същото време повече от 100 000 са неграмотните българи. 400 000 работни места са "умрели" за последните 4 години.
Това са част от изводите от изследвания на БСК, свързани със заетостта и пазара на труда, представени по време на  срещата. Във форума участват над 80 представители на лицензирани консултантски организации за подбор на персонала, институции и организации от системата на образованието и продължаващото обучение, синдикати и работодатели. Основен акцент на дискусиите са европейските приоритети в заетостта и развитието на уменията на работната сила, националните политики за заетост  в отделните страни. С презентации по темите в дискусията участват отговорни представители на Европейската комисия,  ESCO (Европейски проект за създаване на класификатор на компетенциите и уменията), CEDEFOP (Европейски център за развитие на професионалното обучение), TENCompetence (Европейска фондация за развитие на компетентностните модели), експерти от Чехия, Естония, Холандия, Португалия и България.  
При откриването на форума изпълнителният председател на БСК Божидар Данев представи напредъка по изпълнявания от БСК проект „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите“, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Като направи кратък преглед на актуалното състояние на пазара на труда и подчерта сериозния спад на заетостта, спада броя на работните места, но и ролята на квалификацията за успешното представяне на пазара на труда, той обърна внимание върху сериозното разминаване между търсенето на специалисти с определено образование, квалификация и умения, и предлаганото от учебните заведения обучения. Ето защо, в рамките на изпълнявания от БСК проект, вече стартира партньорство с 11 водещи български университета, които се ангажират на база тестване на студентите (чрез разработваната от БСК информационна система) да коригират учебните си планове и програми, така че да ги адаптират към актуалните изисквания на пазара на труда. „Данните недвусмислено показват, че нивото на заплащане е в пряка зависимост от квалификация и умения“, подчерта Данев.
Изпълнителният директор на CEDEFOP Кристиан Летмайър изтъкна ролята на прилагането и развитието на компетентностния подход в Европа, в контекста на актуалните проблеми на пазара на труда и в частност – високите нива на младежка безработица. Според него специално внимание трябва да се обърне както на висшето, така и на професионалното образование, като подчерта,  изключително важната ролята на държавата за създаване на съответните нормативни условия. „Напредъкът на БСК е впечатляващ, особено на фона на останалите европейски държави, където разработката на подобни системи все още е в твърде начална фаза“, каза още той. „Оптимистично е достигане 8.4% ниво на безработица в ЕС до 2020 г.“, смята Летмайър.
Повече на сайта на БСК - www.bia-bg.com