В БТПП: Девет бизнес-предложения от Тараклия


В БТПП се проведе представяне на възможности за бизнес и инвестиции в българския етнически район Тараклия, Република Молдова.  Събитието бе организирано съвместно с Посолството на България  в Молдова и бе посетено от представители на местната власт на район Тараклия - Александър Гарановски - председател на Районен Съвет Тараклия, Сергей Филипов – кмет на град Тараклия, Галина Маслинкова, ръководител на управление по инвестиции и икономика на район Тараклия, Иван Топал, ръководител на управление за селското стопанство на района. Всрещата взеха участие и  Н.Пр. Александру Пригорски – извънреден и пълномощен посланик на Република Молдова в Република България, областния управител на Варна Данчо Симеонов, както и от представители на българския бизнес.

Председателят на  Районен съвет Тараклия  представи района, който е създаден през 1980 г., населен с 25 000 души, като 67 % от населението е българско. Презентацията  бе насочена към  двете  свободни икономически зони – „Индустриален парк Тараклия” и Свободна предприемаческа зона Твърдица, с техните силни и слаби страни, както и законодателството, стимулиращо инвестициите в района. Делегацията представи и възможностите за инвестиции пред българския бизнес. Сред конкретните предложения бяха идеите за изграждане на бизнес център за подпомагане на предприемачите на ранния етап на тяхната дейност,. хотел-ресторант с национална кухня,/ многофункционален туристически комплекс в национален стил/, завод за обработка на селскостопански суровини, Заешка ферма, Ферма за отглеждане на гъби, Ферма за отглеждане на кози и овце, Орехови насаждения, защото редица страни от ЕС, Близкия изток, Азия изнасят орехи от Молдова, Създаване на производствена площадка в южната част на Молдова за отглеждане и обработка на билки.

БТПП изрази своята готовност да помага  за развитието на отношенията между двете страни, промотирайки възможностите за бизнес и инвестиции в район Тараклия.

Вижте ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ТАРАКЛИЯ