ТОП 100 за 2012 г представи БТПП


За 14 поредна година Палата представи изданието ТОП 100 - стоте фирми, водещи в икономиката на страната. Класацията, която се състои от 3 раздела. е направена на базата на оповестените от фирмите счетоводни отчети за 2011 г. По обработката на информацията за Класацията участваха ученици от  Националната Търговско-банкова гимназия, и ученици от Национална финансово-стопанска гимназия, на които бяха връчени дипломи по време на представянето.  „Макар и плахи, има признаци за съживяване на българската икономика., заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, след като представи класацията ТОП 100 2012. „Подредбата дава светлина в тунела за българската икономика“, каза още Симеонов.

 

Според анализа по критерия нетни приходи от продажби първите 100 най-динамични фирми са със среден ръст от 252% през 2011-а при ръст от 1,7% на икономиката на страната за същата година. Общо приходите на тези компании са над 1,1 млрд. лева спрямо 312 млн. лева през 2010-а, което е ръст повече от 3 пъти. Средната печалба на фирмите през миналата година, спрямо предходната, за първите 100 дружества е 8 пъти по-добра. Секторите, в които е отбелязан този ръст, са търговията и услугите, а най-успешно фукциониращи са фирмите в София - град и област София, както и в Югозападния регион. „Изводът е, че разпределението на икономиката в страната е неравномерно“, смята шефът на БТПП.  „Умерен оптимист съм за развитието на българската икономика,” каза за Предприемач Цветан Симеонов.

Основните изводи от класацията на БТПП за икономиката на страната през 2011

Докато икономиката на страната показа слаб растеж от 1.7% през 2011 г., 100-те фирми с най-висок ръст на приходи от продажби достигат 252%. Основната част са от сектора на търговията – 48%, но забележително е, че в период на спад на строителството, фирмите от този бранш имат дял от 13% - повече от всяка от отделните индустрии. Първите 100 фирми, класирани по максимална величина на печалбата, спрямо вложения собствен капитал, достигат средно по 112 лв. печалба на 100 лв. капитал. Рекордната стойност е 271 лв. печалба на 100 лв. капитал. Водещи са: търговията (37%), услугите (28%) и индустрията (23%), основно представена от текстила.

В третата класация по реализираната печалба на 100 лв. приходи от продажби, изненадващо секторите услуги (35% дял) и индустрия (21% дял) се оказват с повече фирми от търговията, която заема първо място в предходните две класации. Фирмите достигат средно 50 лв. печалба на 100 лв. приходи от продажби, а средната печалба е 1.2 млн.лв. през 2011 г. Микро предприятията са най-динамичните и рентабилни фирми в България с основен дял в трите класации - от 73%. Средните и малките фирми са 26%, а големите – 1%. В териториално отношение най-много са фирмите от София (40% от всички), следват големите градове като Пловдив, Русе, Варна и Стара Загора.