„Кариера в България: Защо не?”


Предприемачеството е основен акцент в конферентната програма на форума „Кариера в България: Защо не?”.

Петото поредно издание ще се проведе на 13 септември 2012 г. в Интер Експо Център, София. Форум “Кариера в България” се организира от сдружението на българите с опит и образование в чужбина «Тук-Там « и кариерният сайт Back2BG, с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина, GoBox и MixMedia , спонсор на събитието е HP. В момента на http://www.karieravbulgaria.com тече безплатната регистрация за всички българи с опит и/или образование в чужбина, които искат да научат повече за възможностите за професионална реализация в България.

В първата дискусия в програмата „Може ли бизнесът в България да се конкурира навън?” ще се включат Саша Безуханова, Драгомир Кузов и Ивайло Пенчев. По темата „Предприемачество.bg: to be or not to be” ще дискутират ръководители на двата фонда Eleven и LAUNCHub, които вече започнаха да разпределят 21 млн. евро на стартиращи компании в България по програма . В дискусията ще се включат и представители на Института за предприемачи на Сиско, както и фондация StartUP, а предприемаческият клуб StartItSmart ще участва с модератор. Пълната програма на форума може да се види на http://www.karieravbulgaria.com.

Над 3500 кандидати са участвали в четирите издания досега, където над 100 водещи фирми в България се представиха с щандове, фирмени презентации и семинари, а повече от 30 водещи мениджъри споделиха своя опит. 68% от досегашните участници във форума търсят възможности за по-добра кариера. 51% от кандидатите ще се върнат или вече са се върнали в България. Най-много от участниците (33%) търсят работа в сектор Мениджмънт и управление, следвани от Консултантски услуги (22%), Маркетинг (21%), Финанси и банки (21%) и ИТ (15%). Според последни неофициални данни 2 036 092 са българите, които живеят в чужбина към 2011 г. Все повече българи се връщат от чужбина, сочат данните на НСИ от последното преброяване на населението, направено през 2011 г. През периода 1980 - 2011 г. 233 463 лица са променили своя настоящ адрес от чужбина в България. С висше образование са 34.1% от връщащите се, а 80 хиляди са българските студенти, които учат в чужбина - по данни oт 2011 г. на Асоциацията на частните университети.