Европейска седмица на МСП 2011


Тя има за цел да подобри цялостния подход към предприемачеството, да внедри необратимо принципа „Мисли първо за малките" в политиката за регулиране на обществените услуги, както и да насърчи развитието на МСП.

Европейската седмица на МСП е инициирана и координирана от Генерална дирекция „Предприятия и промишленост" на Европейската комисия, като една от мерките за изпълнение на Принцип 1 на SBA, който гласи, че „ЕС и държавите-членки трябва да създадат среда, в която предприемачите и семейните фирми да се развиват успешно, а предприемачеството се възнаграждава".

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МСП

По решение на Европейската Комисия „Европейската седмица на МСП 2011" ще се проведе в периода 15.09.2011 - 15.11.2011, като централните мероприятия, организирани в Брюксел и в повечето от страните, ще се състоят през първата седмица на октомври 2011 (03 - 09.10.2011).

Проявите на Европейската седмица на МСП 2011 ще бъдат организирани от бизнес асоциации и камари, организации за подкрепа на бизнеса, както и от национални, регионални и местни органи на властта, университети и други организации, имащи отношение към МСП и предприемачеството. В същото време тези мероприятия трябва да дадат възможност на съществуващи МСП да споделят своя опит и да развият още повече своя бизнес.

Европейската седмица на МСП 2011 ще:

Предостави информация за подкрепата, която ЕС и институциите на национално, регионално и местно ниво предлагат за микро-, малки и средни предприятия; Популяризира предприемачеството, така че повече хора, и особено по-младите, да обмислят сериозно възможността да направят кариера като предприемачи; Отдаде признание на предприемачите за приноса им към благосъстоянието, работните места, иновациите и конкурентоспособността на Европа.

Централното мероприятие в България, което ще се проведе в рамките на „Европейската седмица на МСП 2011" е „Европейски ден на предприемача" и ще се проведе на 26 и 27 септември 2011 в Конгресния център на Интер Експо Център, бул."Цариградско шосе" No 147. Организира се от СУ „Св. Климент Охридски", Столична община, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, БСК и БТПП.

Целевата аудитория на форума са представители на малкия и средния бизнес, представители на академичната общност - учени, студенти, докторанти, ученици от горните класове на средните училища, представители на браншови структури и организации, на неправителствени структури, предствители на държавната администрация.

Основни лектори ще бъдат представители на държавни ведомства и институции, неправителствени организации, бизнес асоциации и камари, органи на местната власт, университети и други организации, имащи отношение към МСП и предприемачеството.

Основните теми, които ще бъдат разгледани на форума са:

  • България по пътя към Европейския съюз за иновации;
  • Предприемачество и партньорство: Академия-Индустрия-Общество;
  • Финансови ресурси за подпомагане на МСП, предприемачеството и за внедряване на иновации;
  • От бизнес идеята до бизнес модела;
  • Обучение по бизнес управление и предприемачество;
  • Предприемачество и подготовка на учители;
  • Подкрепа на МСП в изпълнение на водещите инициативи на Стратегия „Европа 2020", с цел гарантиране на социалното и териториално сближаване;
  • Състояние и фактори за развитие на МСП в България;
  • Национална стратегия в областта на професионалното развитие на изследователите;
  • Добри практики за управление на знания в България;
  • Партньорска мрежа и иновативни решения при оценката на компетенциите на работната сила в България;
  • Мястото на сериозните игри в подготовката на кадри за икономиката.

Събитието ще даде възможност:

  • Да се идентифицират ключовите участници в осъществяване на иновационното развитие на страната и региона и да се подпомогне диалога между тях;
  • Да се популяризират добрите идеи и резултати на инициативи за развитие на предприемачеството, реализирани в отделни европейски региони;
  • Да се насърчат младите хора с иновативно мислене да превръщат идеите си в качествени пазарни продукти;
  • Да се развият местни и европейски партньорства в подкрепа на иновационното развитие и предприемачеството;
  • Да се очертаят необходими мерки и насоки за развитие и регулиране;
  • Да се разширят и засилят деловите контакти, вкл. между институционални представители на градове и региони от Европа;
  • България да се интегрира в общоевропейските инициативи, насочени към насърчаване и развитие на предприемачеството.

БАЗА ДАННИ С ИНИЦИАТИВИ

За да направи достояние всички инициативи, които се провеждат в рамките на седмицата, ЕК разработи и поддържа специален уеб-портал , където всеки организатор може да публикува планираното от него събитие и то да се разпространи сред всички заинтересовани организации и МСП в рамките на ЕС.

Освен в рамките на седмицата, събития, планирани през втората половина на 2011 също могат да бъдат включени в европейския сайт на мероприятията. Промотират се събития, организирани от национални, регионални и местни организации, работещи в подкрепа на бизнеса, общини, учебни заведения, бизнес-мрежи, МСП и т.н.

Присъединете се към мрежата на „Европейската седмица на МСП 2011"

КОНТАКТИ

Ако имате допълнителни въпроси, можете да се обръщате към националните координатори на „Европейска седмица по предприемачество" за България:

Николай Истатков, Държавен експерт
Министерство на икономиката, енергетиката и туризма
Тел. /02/ 940 74 34
e-mail: [email protected]

Мариана Танчева, Директор „Европейска интеграция и проекти"
Българска търговско-промишлена палата
Тел./02/ 988 34 82
e-mail: [email protected]