Честваме 100 години Българска авиация


Юбилейната конференция на 2 септември 2011 г. /петък/ е посветена на 100-годишнината и се организира под патронажа на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов. В рамките на събитието ще бъдат изнесени над 10 доклада от български експерти, които ще разгледат многостранни аспекти на българската военна, гражданска и специална авиация. В конференцията участват само поканени лектори и гости, представители на академичната общност, държавни институции, бизнеса и специалисти от авиационния бранш.
За подробности и повече информация посетете сайта на адрес www:100.airshow-bg.com
На 3 и 4 септември 2011 г. /събота и неделя/ ще се проведе осмото поред издание на авиационния фестивал БИАФ 2011 - „Небе за всички“., посветен на 100 годишнината от създаването на Българската авиация, под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов.
В рамките на БИАФ 2011 ще се проведат въздушен показ на авиационна техника (авиошоу), наземен показ на авиационна техника, в това число и най-новите достижения на водещите световни производители и спонсори на БИАФ 2011 като консорциумите EADS, който ще покаже Eurofighter 2000 Typhoon, SAAB ще покаже самолета Gripen и тренажор за подготовка на летателен състав, Lockheed Martin, Diehl и Messerschmit stiftung ще покажат свои технологии. Същите фирми ще участват с презентации в юбилейната научно-приложна конференция.
Програмата на БИАФ 2011, за 3 и 4 септември ще е еднаква с изключение церемониите по откриването на фестивала. Летището се отваря за посетители от 08:30 ч. В началото и края на фестивалния ден лети леката авиация за създаване на авиационно настроение. След откриването на фестивала започват неговите три етапа – Минало (с наземен ретро - парад на първите самолети на България). Вторият етап – Настояще ще се открие от българските военновъздушни сили. В него ще участват самолети, които са на въоръжение във ВВС, в момента. В етапа ще се покажат идеологията на провеждане на въздушни операции по евакуация по въздуха с бойното й осигуряване и пожарогасене с вертолет.
За подробности и повече информация посетете сайта на адрес www:100.airshow-bg.com