Международна трудова борса в Бургас предлага работа в 9 страни от ЕС


За да се възползвате пълноправно от свободния европейски пазар на труда, трябва да знаете говоримо поне един западен език

Четвъртата информационно-трудова борса „Европейски ден на труда’ се организира от Агенцията по заетостта, като член на мрежата на ЕК_Европейски услуги за заетост”(EURES) , с подкрепана на община Бургас.

Представители на работодатели и частни посредници от Австрия, Германия, Холандия, Италия, Великобритания, Р Чехия, Полша, Словения и България предложиха общо над 800 работни места.Борсата бе посетена от над 400 търсещи работа, подадени бяха над 500 СV –та ( някои от посетителите имаха по няколко срещи и кандидатстваха пред няколко работодателски посредници). Повече от половината са с реални шансове да бъдат наети.

Добра практика е, че за 2-ра година в рамките на борсата имаше щанд на КТ 'Подкрепа', където специалисти консултираха кандидатите за работа за трудовите и осигурителните им права.

Борсата се организира в края на летния туристически сезон, за да се създаде заетост за зимата на специалисти в хотелиерството и ресторантьорството, каза Славка Радева , ид директор 'европейска мобилност» в АЗ.

Най-много предлагани работни места са от тази сфера, но се търсеха и инженерно технически кадри и работници за летище Мюнхен за Германия, за Холандия корабостроителни и компютърни специалисти.Полша Италия и Словения набираха също технически персонал, IT специалисти и персонал за туризма.Освен професионална квалификация и опит в съответната професия се изискваше владеене на английски и/или езика на съответната страна - немски, италиански…

Единствено без изискване за езикови познания беше набирането на работници от Чехия- Мат Консултинг - за бране на ябълки и работа в хранително-вкусовата промишленост.

Огромни опашки се подредиха пред щандовете на Австрия и Германия, които набираха работници за настъпващия зимен туристически и ски сезон.

Само Австрия предложи 250 работни места за готвачи, бармани, сервитьори, камериерки.В рамките на деня, щанда бе посетен от 114 кандидата, с шанс да бъдат назначени са 92-ма от тях. Германския щанд бе посетен от 112 кандидата за хотелско-рестрантьорските позиции, с реален шанс да започнат работа са 60 от тях, а за техническите специалности, желаещите бяха 150.

Договорите са с осигуровки, а за камериерките се осигурява и спането. Заплащането е адекватно на условията и квалификацията, която се изисква и е различно за различните позиции и различните страни.

За Холандия например, минималните прагове за обявените свободни работни места за компютърни специалисти е 2 400 евро, но за камериерка с 2 годишен опит заплатата е 1200-1300 евро, за готвач 2200- 2400евро.

За първи път и от Великобритания имаше представители на хотелска верига разположена в южна Англия, които набираха главни готвачи, зам. главни готвачи и работници за заведения за бързо хранене. Фирмата е с 250 годишна история и предлага добри условия за израстване. Изискванията са за добър английски и опит като готвачи. Заплащането е от 7-9 паунда на час, главните готвачи получават от 24 до 32 хиляди паунда годишно.

Някои от търсещите работа вече са били наемани чрез миналогодишната борса, работили са в ски курорти в Австрия, някои в Италия и Германия и за лятото се връщат на работа в нашите морски курорти. Голяма част от тях гледат на тази възможност, като на временна заетост за зимния сезон. Други търсят работа за целогодишна заетост, особено по-младите.

Според търсещите работа, възможността да работят в европейските зимни курорти или на други места за зимния период- а през лятото да работят в България , им осигурява целогодишна заетост, добро заплащане, осигуровки, натрупване на квалификация/ конкурентност, която не биха имали, ако работят само в наши заведения целогодишно.

Работодателите и частните посредници от европейските страни отчитат, че повечето от кандидатите имат нужната квалификация и професионални умения, но голямата част не говорят свободно съответните езици.

Като проблем за тях е езиковата подготовка.

Според Асен Ангелов, председател на АЗ, Борсата предоставя възможност на сезонно заетите в сферата на туризма , да се възползват от европейския пазар на труда и от възможността от свободно движение и работа в останалите европейски страни, за да си осигурят заетост за зимния сезон. Той пожела на работодателите да намерят най-подходящите кандидати, а кандидатите да намерят желаната работа..

„На добър час, на тези които ще бъдат наети, но да се върнат напролет, с още по-добра квалификация, ние ги очакваме», каза председателката на бюрото по труда в Бургас.

Повече за борсата в Бургас, на http://www.az.government.bg

Търсените работници по страни и позиции:

Една от най-големите агенции за трудово посредничество в Германия “Unique Personal Service GmbH” търси за свои клиенти товарачи на летище Мюнхен, ел. техници, мотокаристи, фрезисти, машинни механици, специалисти мехатроника, складови работници и други специалисти.

EURES представителите от Холандия предлагат заедно с холандската компания „Eastmen Human Resources B.V.” атрактивни възможности за работа в корабостроенето, за заварчици, инженерни и технически кадри, IT специалисти, както и редица други оферти.

От Чехия частният посредник „MAT Consulting S.R.O.”търси работници за бране на ябълки и круши, за изработка на новогодишни украси, както и работници в производството.

EURES Италия предлага работа за научни работници - приложни математици или инженери с научна степен и английски език. Търси се персонал за ресторантьорството и хотелиерството с италиански и английски или немски език, а в сферата на търговията и услуги за хората – с италиански език.

„Sutherland Global Services”, една от най-бързо развиващите се международни компании за аутсорсинг, набира нови служители за офисите си в София и Бургас. Търсят се кандидати, владеещи задължително както английски, така и втори чужд език - руски, немски, френски, холандски, скандинавски и др. Търсят се най-вече кандидати за техническа и софтуерна поддръжка (call centers).

За младежите се предлага и шанс да придобият първи международен опит в компания в Италия (сектор туризъм) или Холандия (за IT специалисти) като се включат в програмата „Your first EURES Job” („Първата Ви работа по EURES”), чийто представител е „Manpower” - България.

Желаещите да работят в страните от ЕС могат да се информират за текущи покани и открити свободни позиции на националния EURES сайт www.eures.bg в рубриката „Работни места”.