Над 100 учени от 22 страни се конкурираха за място в Българския INSAIT


Пресцентър на МОН - информация за конкурс за изследователи в INSAIT Трима млади учени в областта на изкуствения интелект се присъединяват към INSAIT, а журито включваше едни от най-ярките умове на нашето време. Над 100 учени от 22 страни кандидатстваха в първия обявен конкурс за изследователи в българския INSAIT. Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет “Св. Климент Охридски” бе обявен преди малко повече от година и вече постига резултати на световно ниво, което го превръща в желано място за таланти от цял свят. Сред кандидатите бяха изследователи от САЩ, Швейцария, Австрия, Испания, Германия, Норвегия, Великобритания, Индия, Бразилия, Южна Корея, Канада, Южна Африка, Иран и др. В осем членното жури се включиха водещи световни учени, които работят в топ институции от САЩ, Израел и Швейцария. За влиянието на членовете на журито върху света на информационните технологии е показателен фактът, че общият брой на цитиранията им надхвърля 400 000. Това са: д-р Кристина Тутанова, едно от най-големите имена в областта на изкуствения интелект, част от екипа на Google DeepMind и Университета на Вашингтон; проф. Срджан Цапкун от ETH Цюрих. 

Неговите изследвания в областта на информационната сигурност са основополагащи за развитието на тази сфера в световен мащаб; проф. Еран Яхав от израелския университет „Технион“, носител на престижната ACM награда „Робин Милнър“ за изключителни млади изследователи; проф. Люк Ван Гул, един от най-цитираните и най-авторитетни учени в сферата на компютърното зрение в света; проф. Мартин Вечев, основател на INSAIT, единственият българин в историята с два ЕНИС гранта; проф. Драгомир Радев (1968-2023), професор по обработка на естествен език в университета Йейл, чиято научна работа е призната с множество награди, сред които ACM, ACL и др.; проф. Джеймс Ларус, бивш декан на факултета по информатика на политехниката в Лозана - EPFL, бивш директор на развойната дейност на Майкрософт; проф. Питър Мюлер от ETH Цюрих, съосновател на Anapaya Systems – компания, която създава ново поколение сигурен Интернет. 

Кандидатите трябваше да преминат през изключително тежка процедура за подбор, включително презентации, отговори на кръстосани въпроси за проверка на практически и теоретични знания и множество индивидуални интервюта. Тримата успешни кандидати, които се присъединяват към INSAIT, са д-р Никола Константинов, белгиецът д-р Вaутер Фан Хансбеке и непалецът д-р Данда Паудел. Д-р Никола Константинов е само на 29 години и вече е определян като един от най-обещаващите млади европейски учени в сферата на изкуствения интелект. Преди INSAIT е бил постдокторант в ETH Zurich и е завършил докторантура в IST Austria. Възпитаник на Оксфорд като завършва бакалавър и магистър в авторитетния университет с отличие, също възпитаник на Софийската математическа гимназия. В INSAIT д-р Константинов ще изгради изследователска група на световно ниво в сферата на машинното обучение с фокус върху създаването на сигурен, етичен и надежден изкуствен интелект. Това е стратегическа сфера за Европейския съюз, в която се инвестират огромни средства и в която се конкурират най-добрите научни организации на Стария континент. 

Д-р Вaутер Фан Хансбеке отказва възможности за кариера в Силициевата долина в САЩ и предпочете да стане част от екипа на INSAIT в София. Младият учен е на едва 27 години и вече има над 1 500 цитирания на научните му разработки. Той има и статии в най-авторитетните международни конференции за изкуствен интелект, например NeurIPS - форума, където за първи път се появява технологията зад ChatGPT. Завършва докторантурата си тази година в Льовенски университет, Белгия, а дисертацията му е свързана с изкуствения интелект и компютърното зрение. 

Д-р Данда Паудел заменя Цюрих със София. Непалецът завършва докторантура си през 2016 г. във Франция (CNRS) с отличие. Поканен е в ETH Цюрих за старши изследовател и преподавател, както и в други елитни университети в Англия и Франция. Особено внимание предизвиква работата му по проблеми, свързани с компютърното зрение, като трудовете му са публикувани в някои от най-авторитетните издания в света. Гост-лектор в редица университети като Оксфордския, Амстердамския, Токийския С привличането на Вaутер Фан Хансбеке и Данда Паудел INSAIT разраства екипа си в областта на компютърното зрение. Това е едно от най-бързо развиващите се направления в изкуствения интелект и с изключително широко приложение – в медицината, роботиката, автономното шофиране, управлението на трафика, обработката на сателитни данни и много други. 

Повече на https://www.mon.bg