Безпрецедентен е ангажиментът на бизнеса към дуалното образование у нас

Безпрецедентен е ангажиментът на бизнеса към дуалното образование у нас

0 коментара
1663.jpg

Безпрецедентен е ангажиментът на бизнеса към дуалното образование у нас

1663.jpg
1663.jpg
1663.jpg
1663.jpg
1663.jpg

В първия учебен ден на 15 септември близо 800 ученици прекрачиха прага на 31 професионални гимназии в 19 града в цялата страна, за да се обучават по системата „учене чрез работа“ в рамките на проекта ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Безпрецедентен е ангажиментът на бизнеса към дуалното образование: над 170 фирми поеха тази година ангажимент в рамките на проекта ДОМИНО към обучението на бъдещите кадри, като им осигуряват възможности за практика, наставници и работа със заплащане, още докато учат.

И Севлиево се включи в дуалното образование.

51 ученика от 8-ми и 9-ти клас в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров” ще учат за машинни техници и електротехници чрез швейцарската система, в рамките на проекта ДОМИНО, „учене чрез работа“. Техни партньори в рамките на проекта , са водещите фирми Идеал Стандарт, Хамбергер България, АББ България и ЕМКА.

На тържественото откриване на учебната година учениците бяха поздравени от кмета на Севлиево Иван Иванов, заместник-областния управител Росен Цветков, ръководителя на Швейцарския офис за сътрудничество в България Ролан Питон и представители на бизнеса-партньори на ДОМИНО.

„За първи път в 55-годишната си история Професионалната гимназия „Ген. Иван Бъчваров” ще има дуално обучение чрез проекта ДОМИНО“, посочи директорката Ани Андреева. „Направили сте добрият избор: да учите и работите едновременно. Повечето от младежите в Швейцария се насочват точно към него, защото им дава не само образование, но и практически опит“, посочи ръководителят на Швейцарския офис за сътрудничество в България Ролан Питон. „Дуалното образование е един от факторите за икономическия успех и просперитета на Швейцария“, допълни той.

Интересът на учениците към дуалните паралелки в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров”. Те са получили подкрепа в този избор от родителите, мнозина от които работят във фирмите-партньори. Дуално образование по швейцарски модел има в цялата страна: София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир, Панагюрище.

За повече информация за ДОМИНО на: http://dominoproject.bg

Снимките са от тържеството в Севлиево