Бизнесът и синдикатите с поредно обръщение към Правителството и Парламента


Обръщението до Народното събрание и Министерския съвет от национално представителните синдикални и работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КНСБ и КТ „Подкрепа“ е депозирано тази сутрин в деловодствата на НС и МС.

В него се препоръчва на политиците да започне ускорена подготовка за внасяне на официално заявление за влизане на страната ни в Европейския банков съюз до 2016 г., ERM II (от 2016 г.) и Еврозоната (от 2018 г.) при запазване на обменния курс съгласно ангажиментите от Договора за присъединяване на България към ЕС. като част от насоките за реформите, които правителството трябва да започне да изпълнява - за гарантирането на икономическия напредък на страната ни.

В Обръщението се препоръчва дейностите да са насочени за ефективност и пълна прозрачност при разходването на публични средства чрез: Подържане на бюджетен дефицит не по-голям от 3% от БВП; Програмно и ориентирано към резултатите бюджетиране; Постоянна предварителна и последваща оценка за ефективност и ефикасност на публичните разходи (от 2016 г.). Според организациите, намаляването на публичните разходи може да стане чрез въвеждане на електронно правителство, което може да се случи до март 2015 г.

Цялото Обръщение можете да прочетете ТУК…