Трети графити конкурс на АЗ, насочен срещу младежката безработица


”НЕ ДАВАЙ ЗАЕТО – БЪДИ ЗАЕТ” е темата, която провокира 10 младежи райтъри от София, Бургас и Пловдив да се включат в конкурса на Агенцията по заетостта и сдружението за младежка култура и съвременни изкуства „Радар’. Това е третото издание на инициативата, която се провежда от АЗ, за привличане вниманието на младите хора към проблема с младежката безработица, да разберат за възможностите които бюрата по труда предлагат, да са по-мотивирани да търсят работа или стажуване.

Състезанието се проведе в Айтос, в близост до Бюрото по труда в оспорвана конкуренция. Конкурсът е продължение на започнатото в София и Видин и е добър опит за социално приобщаване на младите хора, чрез хобито им, като част от променения подход към младежката заетост на Агенцията по заетостта.

След оспорвано обсъждане журито определи победителите : първото място отиде при Estel от Бургас, на второ място е Raveo, на трето място е Stern. Всички участници получиха грамоти, признание и парични награди.

„Надявам се чрез тези графити конкурси да достигнем до младите хора в Айтос, както и до младите хора в цяла България, заяви директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов на брифинга след връчването на наградите.Два пъти се е повишила ефективността на Агенцията по заетостта за по-малко от една година. Само за последния месец 2300 души са се записали в бюрата по труда за първи път. Близо 96% от всички устроени на работа чрез бюрата по труда през септември 2014 г. са намерили реализация на първичния пазар, а едва 4% - по програми за субсидирана заетост. По този показател Агенцията по заетостта отчита двойно по-висока ефективност спрямо същия период на миналата година. Тогава над 40% от заетите места са били субсидирани от национални или европейски бюджети”, допълни Ангелов.