Православните храмове получават над 66,5 милиона лева за реконструкция


Това съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” д-р Лозана Василева по време на информационния семинар, посветен на изпълнението на проекти на Българската православна църква (БПЦ) по ПРСР. Събитието се състоя в Рилския манастир „Свети Иван Рилски”.

Д-р Василева допълни, че средствата се отпускат за реконструкция и ремонт на религиозните сгради и за подобряване на прилежащите им пространства. Тя добави, че към настоящия момент са извършени плащания по 142 от проектите. Общата стойност на изплатените средства е малко над 25,3 млн. лв. и включва авансови, междинни и окончателни плащания.

По време на семинара, експерти от ДФЗ обясниха на православния клир кои са най-често срещаните грешки при подаването на заявки за плащане. Особено внимание бе обърнато на промените в Наредба 24 от 29 юли 2008 г. по мярка 322 от ПРСР 2007-2013 г., които влязоха в сила от 1 август 2014 г. В нея е записано, че бенефициентите са длъжни да възстановят на Разплащателната агенция (РА) сумите от натрупани лихви по авансовите плащания. Те трябва да върнат и разликата между размера на изплатеното авансово плащане и одобрената сума по проекта, ако тя е редуцирана. Това трябва да стане до 10 дни от сключване на анекса към договора, предвиждат още промените в наредбата.

Натрупаните лихви по авансовите плащания се възстановяват на РА най-късно до 31 януари 2015 година и в срок до 5 дни от датата на подаване на заявката за междинно или окончателно плащане. В случай, че тези срокове не бъдат спазени, нарушителите ще бъдат санкционирани.

Експертите от ДФ „Земеделие” обърнаха индивидуално внимание на присъстващите отци и им дадоха съвети как да се справят с възникнали трудности в процеса на реализацията на проектите.