Конструктивен диалог за необходимостта от приложение на оценката на въздействие на законодателството в столичния хотел Хилтън


Конференция организирана от БТПП, от Американската търговска камара в България и от посолството на САЩ у нас, изведе необходимостта от предварителна оценка на въздействието на предлаганите нови законопроекти и други регулаторни режими и анализ на резултатите от нов или променен закон и нормативен акт.

Конференцията представи успешните западни практики в тази насока. Внедрена в законодателния процес на САЩ и ЕС, оценката на въздействието представлява ключова предпоставка за обществен просперитет, стабилна демокрация и устойчива бизнес среда.

Откривайки конференцията, председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна категоричната позиция на организацията за задължително извършване на оценка на въздействието при подготовката на нови нормативни актове, особено касаещи бизнеса. Зам. министър-председателят и министър на правосъдието Христо Иванов заяви, че е необходим структуриран и прозрачен процес на взимане на решения, реформа на закона за нормативните актове и използването на средствата за оценка на въздействието на законодателството.

В рамките на конференцията бяха представени добри практики по примера на САЩ и Великобритания. По думите на Алекс Хънт от Службата по мениджмънт и бюджет към президента на САЩ оценките за въздействието на законодателството целят максимизиране на ползите за обществото или поне балансиране на усилията и разходите, спрямо очаквания краен резултат. В САЩ извършването на оценка на въздействието на законодателството е заложено в закон от 1946 г.  и при подготовката на нов нормативен акт се провеждат обществени дебати и коментари.

Изказвания направиха зам. посланикът на САЩ в София Брус Бъртън, Посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Джонатън Алън, президентът на Американската търговска камара в България Питър Литгоу. В рамките на конференцията бяха представени добри практики по примера на САЩ и Великобритания. По думите на Алекс Хънт от Службата по мениджмънт и бюджет към президента на САЩ, оценките за въздействието на законодателството целят максимизиране на ползите за обществото или поне балансиране на усилията и разходите, спрямо очаквания краен резултат. В САЩ извършването на оценка на въздействието на законодателството е заложено в закон от 1946 г. и при подготовката на нов нормативен акт се провеждат обществени дебати и коментари. Опитът на Великобритания представи Вера Асенова, съветник Европейски и икономически въпроси в Посолството на Великобритания. Британското правителство работи по правилото „една лира влиза като тежест за бизнеса и 2 излизат", т.е. опростява се и се улеснява работата на фирмите. Оценката на въздействието на законодателството се използва основно за намаляване на регулациите - закони и нормативни актове, както и за разработване и координиране на политики. Дискусия на тема „добро управление чрез оценки на въздействието" бе проведена между Михаил Миков, БСП, Румяна Бъчварова, Герб, Лютви Местан, ДПС и Меглена Кунава, Движение България на гражданите, с помощта на Евгени Евгениев, специалист от Световната банка. Всички представители на политически партии застанаха зад мнението, че Оценката е изключително необходима и задължителна за българската законодателна действителност.Визията на частния бизнес и гражданското общество бе представена ( под модераторството на Красен Станчев,председател на Институт по пазарна икономика) от Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството, Жана Величкова, председател на асоциацията на производителите на безалкохолни напитки и и Милен Райков, изпълнителен директор „данъчни и законодателни услуги”, с примери от българската практика - приети или обсъждани законови промени, без да бъде оценявано тяхното въздействие. Разяснения по механизмите, използвани при анализ на въздействието на законодателството бяха направени от Алекс Хънт от Службата по мениджмънт и бюджет към президента на САЩ и от Лоренцо Алио, консултант в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който представи европейската перспектива.Накрая Н.Пр. Марси Рийс, посланик на САЩ у нас връчи на председателя на БТПП Цветан Симеонов, почетен сертификат от Департамента по търговия на САЩ, за отличното партньорство между БТПП, Посолството на САЩ в България и Търговския отдел на посолството.

Конструктивен диалог за необходимостта от приложение на оценката на въздействие на законодателството в столичния хотел Хилтън

Повече информация можете да видите на сайта на БТПП: http://www.bcci.bg/news/8320
http://www.bcci.bg/news/8319

Както и Презентациите на:

Alex Hunt-best practices RIA: ТУК
Alex Hunt-mechanics of RIA:  ТУК
British Embassy-Vera.Asenova:  ТУК
EY-M.Raikov:  ТУК
Lorenzo Allio-1:  ТУК
Lorenzo Allio-mechanics: ТУК
PP_water_act_f:  ТУК
Tony Dimov 10 Sept 2014 BG:  ТУК