Националният гаранционен фонд подписа договори с десет банки-партньори


Ще гарантира отпускането на кредити в размер над 360 млн. лeвa

Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българска банка за развитие, ще гарантира отпускането на кредити в размер над 360 млн. лeвa. Това стана възможно след подписването на 26 март споразумение с 10 търговски банки, които да отпускат бизнес кредити, обезпечени с гаранции от фонда. Банките партньори са Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Обединена българска банка, Първа инвестиционна банка, Пиреос Банк, СИ Банк, Ти Би Ай Банк, Токудабанк, УниКредит Булбанк, Юробанк.

Издаваната от НГФ гаранция е безплатна за предприятията и им помага да постигнат по-изгодни условия при кандидатстването за бизнес кредитиране. Гаранцията на фонда може да намали нужните движими и недвижими дълготрайни материални активи, които кредитоискателят трябва да заложи като обезпечение пред търговските банки. Заради понижаването на риска, който банките кредитори поемат, отпускайки заеми с гаранция от НГФ, се очаква и лихвите по кредитите да се намалят.

„Гаранционната програма е самостоятелен продукт на НГФ и той сам ще поеме риска по гаранциите, които издава.  В същото време, на търговските банки не са поставяни изисквания и условия да променят политиките си по оценка на проектите, които ще получат кредитиране.Фондът ще приеме като обезпечение всеки актив, който търговските банки партньори приемат в кредитната си дейност“, обясни Самуил Шидеров, изпълнителен директор на НГФ.

„Тази гаранционна програма ще сподели риска на банките при отпускането на кредити за повече от 360 милиона лева, а полезността за бизнеса ще се изрази в по-ниски лихени равнища по кредитите, които получават от банковия сектор. Това показва и ползите, които групата на Българската банка за развитие иска да осигури на частния сектор“, каза Главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов. Фондът ще издаде гаранции на обща стойност до 180 млн. лв., като ще гарантира не повече от 50% от всеки отпуснат от банките заем. Така общата сума на заемите, които може да се отпуснат с гаранция на НГФ, ще е най-малко 360 млн. лева. В случай, че по отделни заеми фондът покрива задължения в по-малък размер, а също и поради бързото изплащане на отделни заеми, общата сума на кредитите отпуснати с гаранции по програмата ще се увеличи. Заемите, по които НГФ ще издава гаранции, могат да са както с инвестиционна цел, така и да служат за оборотни нужди на фирмите. По новата схема ще се гарантират и бизнес кредити за финансиране на проекти по всички Oперативни програми на ЕС. Кредити ще са при по-ниски лихви и изисквания за обезпечения. Кредитополучателите не заплащат такси и комисиони за издаване на гаранциите. Таксите се заплащат от търговските банки. НГФ е създаден през 2008 г. като част от Групата на Българска банка за развитие. Основната цел на дружеството е да подпомага дейността на малкия и среден бизнес чрез гаранции, улесняващи достъпа на фирмите до финансиране от търговските банки.

Преди дни Българската банка за развитие (ББР) представи на среща с предприемачи и мениджъри от Област Ямбол един от продуктите които предлага - ниско лихвени заеми за стартиращи предприятия без кредитна история, като част от общия си пакет с продукти за насърчаване на бизнеса, чрез улеснен достъп до финансиране.

„Продуктът ни е уникален за пазара, лихвата по кредитите е 6% и е фиксирана за целия срок на обслужване, който достига 60 месеца с една година гратисен период. Като обезпечение се приема особен залог на дълготрайни материални активи и ипотека на недвижимо имущество“, обясни Никола Стоянов, началник управление „Кредитиране на малък и среден бизнес“ в банката.

Поради факта, че 99.9% от капитала на ББР са държавна собственост, институцията има достъп до много евтин ресурс, който преотдавайки на бизнеса или на търговските банки спомага за общото понижаване на лихвените равнища по бизнес кредитирането в България.

 Повече информация по темите на http://www.bbr.bg