ЕС да ускори усилията си срещу младежката безработица, реши в Париж конференция, посветена на кризата с младежката заетост на континента


Международният форум бе посветен на един от приоритетните въпроси за ЕС - борбата с младежката безработица. „На карта е заложено бъдещето на поколение, засегнато от безработицата в продължение на години”, каза Франсоа Оланд на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и други лидери, при закриването на Конференцията.

При наличието на 5,6 милиона безработни млади хора в Европейския съюз, лидерите решиха да предприемат бързи действия, отбеляза френският президент, обявявайки, че от 1 януари 2014 г. ще бъдат отпуснат милиарди евро европейски средства за разкриване на работни места и обучение.

На Конференцията България се представляваше от заместник-министъра на труда и социалната политика Светлана Дянкова. На Работен обяд на министрите на труда от ЕС, тя съобщи, че у нас през 2014 г. с приоритет ще се финансира обучение и заетост на младежи до 25 г., с основно и с по-ниско образование и с продължителност на регистрация в бюрата по труда до 4 месеца.