ПГ по механоелектротехника „Н.Й.Вапцаров“ се включи в проекта ДОМИНО


27 деветокласници ще се обучават по професия „електротехник“ с подкрепата на швейцарското правителство. Учебната им година беше открита от президента на Росен Плевнелиев, посланикът на Швейцария Н.Пр. Денис Кнобел, зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов и представители на бизнеса.

През следващите четири години учениците ще се обучават в реална работна среда с наставници в някоя от шестте фирми партньори по проекта - Нестле, ЧЕЗ, Фесто, Алфалифт, ЛЕМ и Райхле и „Де-Масари“. Всеки месец през тази и следващата учебна година те ще получават по 50 лева стипендия, като парите са осигурени по проекта „ДОМИНО“. А в XI и XII клас, учениците ще могат да подпишат трудов договор с избраната от тях партньорска компания , ще се обучават в реална работна среда. Възнаграждението за положения от учениците труд в последните две години от гимназиалния етап, ще бъде в размер на 90% от минималната работна заплата в страната.

„В близките 5 години България може ще остане без електротехници. Усеща се остра липса на подготвени кадри и в много други области - машиностроене, транспорт и логистика, здравеопазване, образование, информационни технологии и др. Необходима е реформа в областта на професионалното образование и ориентиране към нуждите на бизнеса“, каза при откиването Диян Стаматов. Той обясни, че експертите на МОН вече изготвят концепция за промяната на нормативната уредба и тя трябва да е готова тази есен. „Като цяло трябва да се събуди интересът на обществото и родителите към професионалното образование“, добави Стаматов.

Повече за проекта ДОМИНО на www.navet.government.bg