Дебат между водещите кандидати за председателството на Европейската комисия


Дебат между водещите кандидати за председателството на Европейската комисия ще се проведе на 23 май, четвъртък, от 16.00 до 17.45 ч. (българско време) в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел

Съобщение на Пресслужбата на ЕП

Дебатът между водещите кандидати за председателството на Европейската комисия 

ще се проведе на 23 май, четвъртък, от 16.00 до 17.45 ч. (българско време) в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел.

Дебатът се организира от Европейския съюз за радиоразпръскване (EBU) в сътрудничество с европейските политически партии и Европейския парламент.

EBU обяви водещите кандидати за председателството на Комисията, които потвърдиха присъствието си на дебата на 23 май:

Валтер Байер (Австрия), Европейска левица

Сандро Гоци (Италия), Renew Europe Now

Урсула фон дер Лайен (Германия), Европейска народна партия (ЕНП)

Тери Райнтке (Германия), Европейски зелени

Никола Шмит (Люксембург), Партия на европейските социалисти (ПЕС)

По време на дебата кандидатите ще говорят на английски език, а устният превод ще бъде осигурен на 24 езика.

Събитието ще бъде модерирано от Мартин Резничек (Чешка телевизия) и Анелис Бек (VRT, Белгия).

Петимата кандидати ще обсъдят няколко ключови теми. Въпросите ще бъдат задавани от публиката в пленарната зала, от зрителите, които гледат от прояви, организирани от бюрата за връзка на Европейския парламент в държавите членки на ЕС (изпращани чрез социалните медии), и от двамата модератори. Кандидатите ще бъдат изправени и пред индивидуални въпроси от модераторите, което е новост за 2024 г.

Специални прояви за гледане на дебата на живо ще бъдат организирани в целия ЕС от обществените медии в сътрудничество с бюрата за връзка на Европейския парламент в държавите членки.

Темите за дебата и обяснението на правилата  ще бъдат обявени от EBU на 16 май.

Как да може да бъде проследен дебатът

Събитието на 23 май ще бъде излъчено по каналите на EbS и EBU с екранните табелки с имената на участниците и други основни графични елементи. Изчистена версия на дебата ще бъде достъпна на EbS+, но само за редакции на новини, а не за пълно излъчване на живо. Дебатът ще бъде излъчван и на уебсайта на Парламента (Мултимедиен център) и достъпен в платформите за разпространение на EBU. Не се допуска независимо заснемане на дебата от пленарната зала.

Мултимедийният център на Европейският парламент също така ще предоставя емисия с международен жестомимичен език и велотип (препис на живо на английски език), както и субтитрирани версии на официалните езици на ЕС при поискване след приключване на дебата. Тези файлове ще бъдат доставени преди 20:00 ч. българско време. Ако медиите проявяват интерес към този формат, могат да изпратят имейл на [email protected].

Кандидатите за председател на Европейската комисия ще пристигнат на протоколния вход на Европейския парламент приблизително в 13.45 ч. българско време, когато медиите ще могат да запишат техните изявления. След дебата в близост до пленарната зала ще бъдат организирани пресконференции. Както пристигането, така и пресконференциите ще бъдат предавани на живо по каналите на EbS и Мултимедийния център на Европейския парламент.

Повече новини за ЕП на https://www.europarl.europa.eu/news/bg