БТПП връчи своите Годишни награди за 30-ти юбилеен път


Церемонията по награждаването се състоя в „София Балкан Палас“. Присъстваха над 200 представители на държавните институции, дипломатическите мисии, акредитирани у нас, членове на БТПП, браншови организации, регионални търговско-промишлени палати (камари), партньори на Палатата от страната и чужбина. Отличените фирми в Класацията на БТПП "Топ 100" са определени въз основа на критерии, показващи устойчивост и успешно управление. 

Приветствие към наградените и гостите на церемонията отправиха председателят на парламента Росен Желязков, премиерът Николай Денков и председателят на БТПП Цветан Симеонов. "А1 България" ЕАД беше отличена в категория "Топ 100 големи предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година". Отличието беше връчено от председателя на парламента Росен Желязков. 

Той пожела на отличената фирма никога да не изпада в очите на обществото в период на ретроградност, а да е пример за авангардност. "Геотехмин" ООД беше отличена в категория "Топ 100 големи предприятия, класирани по максимална рентабилност на активите и максимална рентабилност на капитала". Наградата връчи председателят на БТПП Цветан Симеонов. Заместник-министърът на икономиката Ирина Щонова връчи награда на "Ей И Ес Марица Изток I" ЕООД, отличена в категория "Топ 100 средни предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година". 

Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева връчи награда на "Телелинк бизнес сървисис груп" АД. Дружеството е отличено в категория "Топ 100 малки предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година". 

„За нас в образованието на първо място са ролята и контактите с бизнеса, защото нашата цел е да подготвим младите хора за най-добрата реализация, освен това дигитализацията е другата наша перспектива и затова удоволствие е именно на този победител да връча наградата“, каза Георгиева. "Искър Сървиз" ЕООД беше отличена в категория "Топ 100 микропредприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал", а наградата беше връчена от председателя на БТПП. Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова връчи награда на "Българска асоциация труд, здраве, безопасност". 

Дружеството бе отличено в категория "Браншови организации - за принос при постигане целите и задачите на БТПП". Шалапатова увери Палатата, че в лицето на социалното министерство продължават да имат много добър партньор за реализирането на новите цели за 2024 г. и насърчаването на икономическото и социалното развитие на България. Тя посочи, че важната мисията по която трябва да се работи е подобряване на условия на труда и полагането на качествена грижа за здравето и безопасността на служителите и да им се предоставя възможност да се развиват в креативна среда. Красимир Дачев, заместник-председател на БТПП, връчи награда на Търговскопромишлена палата - Враца, която получи отличие в категория "Регионални търговско-промишлени палати (камари) в системата на БТПП "за принос при постигане целите и задачите на БТПП"

. Джузепина Дзара, посланик на Италия в България, бе отличена за заслуги към развитието на икономическите отношения между двете страни и за принос в постигането на целите и задачите на БТПП, а наградата връчи председателят на палатата. „Данните за първата половина на тази година затвърждават Италия като трети търговски партньор, като сега има повече от 14 000 предприятия с италианско участие, каза посланикът. Преобладават малки и средни компании. Този брой нараства с темп от около 1000 нови фирми всяка година“, каза дипломатът. Тодор Табаков, заместник-председател на БТПП, връчи наградата в категорията "Търговски представител“ на Димитриос Михас, пълномощен министър по икономическите и търговските въпроси към посолството на Гърция в България. „За мен е огромна чест да бъде награден, каза Димитриос Михас. Ние сме втори по големина търговски партньор на България през последните две години“, изтъкна той. 

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ оглави категория „Медия“, а Лора Инджова, журналист в NOVA NEWS, бе отличена в категория „Журналист“. В двете категории наградите връчи председателят на БТПП. По време на церемонията председателят на парламента Росен Желязков, заяви че Българската търговско-промишлена палата със своите повече от 52 000 предприемачи е важен партньор и коректив на държавата при провеждането на политики за благоденствието на нацията. „Като институции, които са отговорни за управлението, насърчаването и развитието на българския обществен дневен ред, ние трябва да подпомагаме бизнеса, а от гледна точка на това, че трябва да партнираме с бизнеса и най-вече да не му пречим,“ каза Желязков. 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че в края на годината е време за равносметка, което е и причина за избора на периода на връчването на отличията на палатата. Целта е да насърчим фирмите за още по-амбициозни и по - перспективни планове и програми, допълни той. По думите му възникването и наличието на тежки конфликти в близост до България внася умереност в очакванията за резултатите през следващата година и посочи, че Палатата работи активно за постигането на заложените цели пред страната - присъединяването ни към Шенген, Еврозоната и ОИСР. 

Това ще донесе повече инвестиции в страната, достъп до финансиране, значително подобряване на логистиката. „Тези награди вдъхват увереност, че страната ни има ценен ресурс – фирми и личности, имащи визия как да развиват бизнеса си и воля, за да успяват“, приключи той.