Открит е 15-ият Пролетен базар на книгата и 5-ият Софийски международен литературен фестивал


Пролетният базар на книгата и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи бяха открити официално от председателя на Асоциация „Българска книга“ (АБК) Десислава Алексиева, столичния зам.-кмет по културата и образоването Мирослав Боршош, министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, министъра на културата Атанас Атанасов, председателя на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) Анета Дончева и председателя на Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев.

„Вече 15 години изпълняваме мисията си книгите да стигат до хората. Тази година сме посветили най-голямото литературно събитие на открито у нас на децата, за да заобичат книгите и на грамотността, защото всички изследвания показват, че децата, които четат са успешни възрастни, а ние искаме да инвестираме в бъдещето“, обърна се към аудиторията Десислава Алексиева и благодаря на партньорите, застанали зад каузата.

„За София е огромна чест да е домакин и партньор на Пролетния базар на книгата. Това временно, но пълно със съдържание пространство, винаги носи особен дух. Хубаво е, че тази година е посветено на грамотността, но е и малко тъжно - изправени сме пред една тъмна сила и това е неграмотността“, предупреди столичният зам.-кмет Мирослав Боршош, който като домакин официално откри двете юбилейни литературни издания. Той изрази надежда, че „ще бъде по-светло в душите ни, когато държим книга в ръцете си“ и благодари на издателите, че отново са тук,като ги увери, че „ винаги ще имате нашата подкрепа и обич.“.

Министърът на култура Атанас Атанасов направи препратка към наскоро чествания 24 май, „който празнува това, за което сме се събрали ние днес - нашия език“. Атанасов се обърна към събралото се множество, към хората на първия ред и към най-младите с уверението, че „българският език е най-ценното, което можем да завещаем и пазим“.

„Достатъчно са примерите за това, че в България винаги е имало просветени хора, има ги и сега, ще ги има и в бъдеще. Ние трябва да им помогнем да станат повече, но нямаме никакви основания за песимизъм“, каза министър акад. Николай Денков. „Аз помня момента в моето детство, когато открих книгите и можех да се въплътя в образа на моите герои, да стана един от тях, да разбера, че мога да живея десет други живота в рамките на един месец, да избера кой герой харесвам, кой не харесвам и в крайна сметка - да стана човека, който съм сега“, сподели той и призна, че „в училище, ако те карат да четеш една книга, може би не изглежда особени приятно, но в момента, в който откриеш книгите за себе си - нищо не може да те спре.

Председателят на АИКБ Васил Велев приветства участниците и изказа специални благодарности на АБК за всичко, което прави за насърчаване на четенето и защитата на авторските права, за по-добрите условия за книгоиздаване в България, за развитието на духовността у нас. „Вие имате нашата подкрепа сега и занапред“, беше категоричен той. Посланието му младите участници във фестивала:

„Деца, четете книги и учете математиката - така ще станете успешни! Смартфоните няма да ви дадат всичко онова, което могат да ви дадат книгите!“

„Заедно работим успешно от много години и двете асоциации изградихме много общи секторни политики, с които се гордеем“, каза председателят на Българска библиотечно-информационна асоциация Анета Дончева и направи препратка към бъдещето на библиотеките у нас: „Освен всичко останало, се превръщаме и в центрова за обучение на възрастни - имаме нужда от много специализирана литература, за да бъдем ефективни в новото време“, коментира тя и приветства АБК, че да акцентира върху утрешните читатели - днешните деца

Фестивалът за деца и младежи ще продължат до неделя в парка пред НДК