Връчиха Годишните награди за социално предприемачество


Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова връчи Годишните награди за социално предприемачество по време на седмия Европейски форум на социалните предприятия. Форумът се проведе от 16 до 18 април в София, в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

На седмото издание на Форума участваха над 100 социални предприятия от България, Италия, Испания, Франция, Англия, Гърция и Турция, които представиха своите продукти и различни социални, образователни и здравни услугите. Форумът представи и социални предприятия, чрез които се повишават уменията на дългосрочно безработни, хора с увреждания, икономически неактивни младежи, както и предприятия, възникнали в резултат от повишените умения на целевите групи.

„Всеки един от Вас беше много ценен участник, защото е вложил ум и сърце в това, което видяхме. Успяхме да покажем и на България, и на Европа, че тук се случват добри неща, че в България има хора, които милеят и отделят време, за да осъществят мечтите си“, обърна се зам.-министърът към участниците във форума. Петрова заяви още, че по време на международната конференция „Социалната икономика – за икономически устойчив и социално приобщаващ ЕС“, която се проведе на 16 и 17 април в София, е представен проектозакон за предприятията от социалната и солидарна икономика, чиято цел е да подкрепи хората с увреждания да развиват социални дейности и да им бъде осигурен по-лесен достъп до работни места. „Нашето желание е да се включат колкото се може повече хора от уязвимите групи и заедно да осигуряваме едно по-добро бъдеще за нас и нашите деца“, коментира заместник-министър Петрова.

Награди получиха „Тих труд – София“ ЕООД, Агенция за социално развитие „Вижън“ – Варна, Общинско социално предприятие „Морски знаци“ – Бургас, „Дибико“ ЕООД - София, КТ Черноморка – Бургас, ЕТ Савина – Събина Данева – Ямбол. Призове заслужиха ТПКИ Родина – Варна, Сдружение БАЛИЗ, „НФРИ и ЗГУРА М, Глобал Консулт БГ, Национална организация Малки български хора и дентално студио „Да Винчи“ и „Группо Кооперативо“ - Италия.

На седмото издание на форума участваха над 100 социални предприятия от България, Италия, Испания, Франция, Англия, Гърция и Турция, които представиха своите продукти и различни социални, образователни и здравни услугите. Форумът представи и социални предприятия, чрез които се повишават уменията на дългосрочно безработни, хора с увреждания, икономически неактивни младежи, както и предприятия, възникнали в резултат от повишените умения на целевите групи.