Още 55 нови стипендианти на Фондация „Еврика” официално получиха сертификати

Още 55 нови стипендианти на Фондация „Еврика” официално получиха сертификати

0 коментара

Специален гост на тържеството беше Мария Габриел - еврокомисар за цифрова икономика и цифрово общество

Вече 28 години Фондация „Еврика” предоставя стипендии на даровити и изявени ученици и студенти. Общо 55 ученици и студенти с изявени способности в науката и техниката получиха стипендии от Фондация „Еврика“ за учебната 2017/2018 г. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии: Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев. За четвърти път бяха присъдени и специалните стипендии „Хуауей ИКТ“, за които фондацията е получила дарение от „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД.

1676

Най-много стипендианти са от СУ ”Св. Климент Охридски” (22), от Медицински университет – София (8) и от Технически университет – София (5). Стипендианти на фондацията са и ученици, лауреати от международни олимпиади, които учат в СМГ „Паисий Хилендарски“, ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ – Бургас, ПМГ „Баба Тонка“ – Русе, МГ „Акад. К. Попов“ – Пловдив и МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна. „Погледът в списъка с отличените ни дава много силен сигнал. Във всички краища на страната се обучават и творят истински млади учени, отбеляза в словото си към присъстващите българският еврокомисар Мария Габриел. Според нея, е вдъхновяващо да се видят толкова светли млади умове и толкова талант в нашето днешно поколение, спечелили международни и национални олимпиади и конкурси.

Приветствия към участниците и гостите направиха Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката, акад. Кирил Боянов - председател на Съвета на Фондация „Еврика“ и проф. Георги Михов - ректор на Техническия университет в София. Сред гостите на тържеството бяха: Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал, която е партньор на събитието, Валентина Танева - съветник на Президента на Република България, представители на академичните ръководства на университетите, учени и общественици.

Повече информация на www.bica-bg.org