С коктейл и театралното представление АИКБ отбеляза 21-вата си годишнина


Асоциацията на индустриалния капитал в България отпразнува своята 21-годишнина със своите членове и партньори с коктейл и театралното представление „Наследството“ на Театър „Искри и сезони“, който гостува на сцената на Театър ”София”.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев припомни, че от признаването на Асоциацията за представителна организация на работодателите на национално равнище през 2004 г., до днес, броят на членуващите фирми непрекъснато расте и това увеличава нейната представителност, експертиза и влияние. Така днес АИКБ обединява над 10 000 компании и предприятия, в които се трудят повече от половин милион души. Асоциацията представлява браншови организации в 3/4 от икономическите дейности у нас и е най-представителната работодателска организация в страната по този показател.

През отминаващата година АИКБ бе ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели и в тази си роля е допринесла съществено за формирането, консолидацията и осъществяването на редица полезни за обществото и бизнеса инициативи. Има видим напредък и по трите приоритета за годината в дейността на организацията – Осигуряване на човешки ресурси за ускореното развитие на икономиката, подобряване бизнес климат, развитие на капиталовия пазар. Образованието е вече приоритет и за държавата, при това с акцент върху връзката му с бизнеса и потребностите на икономиката. Редица законови промени облекчиха вноса на висококвалифицирани специалисти, както и сезонната трудова имиграция. Запазена е финансовата и данъчна стабилност и се намаляват административните прегради пред бизнеса. Вече не трябва да доказваме отсъствие на задължения към фиска, а това ще се извършва служебно от интересуващия се. Предприети са мерки по подобен начин да се реши и въпросът със свидетелствата за съдимост. Финансовите отчети от следващата година очакваме да се внасят на едно место - в обща точка за НСИ, НАП и Търговския регистър. Таксата „Битови отпадъци“ ще се плаща според количеството генерирани отпадъци /макар и от 2020 г./ и т.н. Утвърдена е и успешно се изпълнява стратегия за развитие на капиталовия пазар. Редица предложения на Асоциацията са приети при актуализирането на ЗППЦК.

Изпращаме една успешна година за българската икономика – с ръст на БВП от 4 %, ръст на корпоративните печалби от 8 %, ръст на заплатите от над 10 %, ръст на износа от 12 %, ръст на приходите от осигурителни вноски в бюджета от 14 %. Казват, че за това помогнали външни фактори. Да те са помогнали, но сте го направили ВИЕ, предприемачите и мениджърите. Предприемачите и мениджърите, заедно с работниците и специалистите, подчерта Васил Велев, обръщайки се към пълната зала.

Последното допитване до членовете на АИКБ показва оптимизъм сред мениджърите и за 2018 г., като 52% от тях очакват тя да е по-добра от настоящата, 44% - да е същата и само 4% да е по-лоша.

Повече за събитието на www.bica-bg.org