Тристранката обсъди проект на механизъм за определяне на МРЗ

Тристранката обсъди проект на механизъм за определяне на МРЗ

0 коментара

Министър Бисер Петков проведе среща с национално представителните организации на работодателите и синдикатите, на която беше обсъден предложеният от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) проект на споразумение за процедура за договаряне и определяне на размер на минималната работна заплата в страната. Социалните партньори изразиха становищата си по предложените от МТСП три сценария за определяне на размера на минималната заплата и изказаха несъгласие с някои от сценариите и/или параметрите и отправиха препоръки за тяхното прецизиране и проиграване с реални данни.

Министър Петков пое ангажимент необходимите изчисления да бъдат подготвени от екипа на министерството на труда, въз основа на които преговорите за създаване на механизъм за определяне на размера на минималната заплата да продължат. Според ръководителите на двете синдикални конфедерации, по-нататъшните преговори по механизма и сценариите за определяне за МРЗ би трябвало да продължат след приключване на процеса по договаряне на минималните осигурителни доходи за 2018 година, тъй като бюджетната процедура е в ход и това е приоритетен въпрос за момента.

По време на срещата, министър Петков представи пътна карта за ратификация на Конвенция 131 на Международната организация на труда за определяне на МРЗ.