Бургас със специална награда за динамично развиващ се технологичен град

Бургас със специална награда за динамично развиващ се технологичен град

0 коментара

На официална церемония в хотел "Приморец", Бургас, Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) наградиха усилията и постиженията на българските фирми от сектора на изнесените услуги и ИТ сектора, инвеститорите и местните власти. Във второто издание на Innovations, Technology & Sourcing Awards бяха отличени успехът, бизнес развитието и лидерството в 10 категории - 4 основни за технологичния сектор и 2 обединяващи усилията на свързани бизнеси, местни власти и университети.

"Обединяването на БАА и БАСКОМ за провеждането на наградите е позитивен прецедент, който доказва, че когато работиш в синергия, постигаш устойчиви резултати. Съвместните ни усилия допринесоха и ще допринасят за изграждането на България като водеща аутсорсинг и технологична дестинация. Провеждането на тазгодишните награди в Бургас е ярък пример за доброто партньорство между БАА и общината за развитие на аутсорсинг сектора у нас", каза Станимир Николов, председател на БАА.

Международното жури присъди първа награда за доставчик на аутсорсинг услуги на Bulpros. Второ място в престижната категория грабна Sutherland, а третото Telus International. Призът за "Софтуерна компания на годината" бе отреден на Programista. Второто място завоюва SoftServe. След оспорвана надпревара третото място заемат EPAM и Accedia. Интересен факт е, че редица аутсорсинг компании подадоха кандидатури в на пръв поглед ИТ категории като "ИТ проект на годината" и "ИТ продукт на годината". Победителите в съответните категории са Lirex и coBuilder. Второ място за ИТ проект бе отредено на Bulpros, а трето на Upnetix и Code Runners. Втората награда в категорията "ИТ продукт на годината" бе връчена на Experian, а на едно място след нея застава Code Runners.

"Технологичен работодател на годината" е Scale Focus, на второ и трето място са съответно Programista и Experian. Най-иновативна технологична компания на 2016 година е Bulpros. Sutherland бе отличена на второ място, а SoftServe на трето. За "Стартираща компания на годината" бе обявена Sirma Medical Systems. Второто място бе отредено на HeleCloud, а на трето е Cargill. Център за споделени на услуги на годината във второто издание на българските хайтек награди стана Cargill.

В категорията, която отдава специално внимание на един от основните фактори за развитие на технологичния сектор - партньорството и осигуряването на най-добри условия за растеж на сектора - бе отличена София. За "Технологичен град на годината" гласуваха членовете на БАА и БАСКОМ, обединяващи над 120 водещи хайтек компании. Бургас за втора поредна година грабва специална награда. На официалната церемония Innovations, Technology & Sourcing Awards той бе определен като "Най-динамично развиващ се технологичен град на годината".

"Горд съм, че тази година Бургас е домакин на най-важното събитие за технологичния сектор. Целият екип на общината работи за развитието на града и създаването на добри условия. Изградихме обществен съвет за развитие на ИТ и аутсорсинг индустрията, чиято основна задача е да предоставя необходимата информация и да подпомага потенциалните инвеститори, включително и при осигуряване на квалифицирани кадри. Бургас предлага всички необходими условия за развитието на индустрията - човешки ресурс, офис площи, добра локация, развита инфраструктура и администрация, която работи рамо до рамо с бизнеса и университетите", сподели Димитър Николов, кмет на Бургас.

Варна спечели специалната награда "Технологичен град с най-голям потенциал за растеж в сектора". Качествените и съобразени с изискванията на сектора бизнес сгради бяха отличени в категорията "Технологична бизнес сграда на годината", като призът бе присъден на Sofia Airport Center. На второ място се нарежда Smart Center на "Планекс", а на трето European Trade Center.

България продължава динамичното си развитие като държава, предлагаща условия за развитието на аутсорсинг и ИТ индустриите, което е пряко свързано с високата квалификация на работещите в секторите и дългосрочната визия на компаниите, които вече налагат тенденции на световния пазар, а не просто следват установени практики. Доказателство за това е, че България спечели Европейската награда за аутсорсинг дестинация за 2015 на годината на Европейската аутсорсинг асоциация (ЕOA).

Повече за Българската аутсорсинг асоциация:

Българската аутсорсинг асоциация е създадена през 2012 г. и обединява усилията на компаниите, предоставящи аутсорсинг услуги с цел да повиши конкурентността на средата и да създаде допълнителни условия за повишаване на чуждестранните инвестиции в сектора и за развитието на добри бизнес практики. За БАА е изключително важно позиционирането на България като водеща страна в индустрията на изнесените услуги, подкрепяща кариерата в професионалното израстване на младите хора и утвърждаването на добрите бизнес практики у нас, в унисон с целите и политиките на държавата за стабилност и развитие на целия бизнес сектор.

Повече за Българската асоциация на софтуерните компании:

БАСКОМ е браншова асоциация на водещите български софтуерни компании. Нейната мисия е да промотира конкурентните предимства и установените традиции в разработването на софтуер, както и да окуражава прилагането на добрите практики, допринасящи за усъвършенстването на компаниите.