Петата конференция на Кофас преминаха при голям успех

Петата конференция на Кофас преминаха при голям успех

0 коментара
1615.jpg

Петата конференция на Кофас преминаха при голям успех

1615.jpg
1615.jpg
1615.jpg
1615.jpg

Ролята на иновациите и на постиженията на четвъртата индустриална революция за постигането на по-добра конкурентоспособност е значителна, но не е единствена. Изключително значение имат доброто управление на рисковете и неизменния човешки фактор. Още сме далеч от едно напълно безрискова и спокойна, оставена на автоматизации икономика – и това всъщност е хубаво. Това стана ясно на организираната от Кофас пета конференция по управление на риска. Събитието тази година беше на тема „Индустриална революция и нови конкурентни стратегии“.

Конференцията събра над 250 предприемачи, мениджъри, финансисти, анализатори на риска и представители на държавните институции, които дискутираха много теми, свързани с глобалните процеси, рисковете, перспективните и губещи сектори в икономиката. Специална пленарна лекция по време на конференцията имаше Димо Димов, водещ световен специалист по иновации и предприемачество и професор в Университета в Бат, Великобритания, който говори за глобалните технологични промени. „Постигането на конкурентоспособност в контекста на четвъртата индустриална революция е стъпка напред в процес, който за добро или за лошо не е предначертан” – отбеляза той.

При откриването на конференцията Милена Виденова, управител на Кофас за България и Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас в на Кофас за Централна и Източна Европа, представиха данни за рисковете по страни и по сектори. Виденова направи преглед на секторните рискове и даде ценни данни за състоянието на много браншове. В изложението си допълни и съдействието на Кофас за увеличаване на конкурентоспособността и намаляване на рисковете. Според нея „Новото гориво на бизнеса е информацията. Правилното й анализиране, автоматизиране и използване при вземането на управленски решения е ключово за конкурентноспособността на фирмите. Това допринася бизнесът да се развива успешно, да управлява риска по-ефективно и да премине „без драскотини през различните политически и икономически бури“. Грегорж Шилевич от своя страна отбеляза, че бизнес увереността се повишава в много страни и сектори, независимо от политическите трусове. Основните причини са свързани с подобрения трудов пазар и ръста на домакинското потребление.

С пленарни лекции се включиха Левон Хампарцумян, Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, и Красен Станчев, Председател на УС на Институт за пазарна икономика. Конференцията продължи с дискусии в два панела , участниците дискутираха теми, свързани с новата конкурентоспособност, основана на данни и автоматизация.

Красимир Георчев от Борика-Банксервиз, отбеляза „Говорейки за рискове и превенция от измами, за нас на първо място стоят данните. Когато разполагаме с достатъчно голямо количество данни, с прецизно качество, това ни позволява един по-точен анализ на транзакциите с карти. За успешното партньорство с финансовите институции има нужда от споделяне както на данни, така и на случаи и модели на измами. Икономистът Любомир Дацов обърна внимание на човешкия фактор за запазване на конкурентоспособността, а Жан-Мари Деманж говори за нуждата от промени и неизбежността на технологиите и ролята им в живота на хората. Ивайло Славов от Булпрос отбеляза: „Човек може да планира по-добре благодарение на predictive analytics и изкуствения интелект. Досега сме работили на базата на опита, и тестовете и сега имаме възможността да предвидим всички варианти и да работим по-ползотворно“. Игор Правица от IBM каза: „Вярваме, че към 2025 г. когнитивният бизнес ще създаде в световен мащаб пазар на стойност около 2 трилиона долара и това е неизползвана бизнес възможност. Компютърните системи вече стават все по-„умни” и това ни помага да правим по-добри преценки.

Вторият панел започна с лекция на Орелиен Бретон от Servier България, който показа изключително интересни примери за високо технологични развития във фармацевтичната индустрия. С изказвания се включиха Мариана Христова от Гопет транс каза, Мила Ненова от Конфиндустрия, Иван Хиновски от Български енергиен и минен форум. Конференциите на Кофас по управление на риска (Coface Country Risk conferences) се реализират от над 20 години насам в над 20 страни по света, в България е Петата поред.

Партньори на конференцията тази година бяха Борика-Банксервиз, Гопет Транс и Банка ДСК, а медийни партньори – телевизия Блумбърг, списанията Икономист, Мениджър, Икономика, Твоят Бизнес и Логистика, онлайн медиите investor.bg, expert.bg, money.bg и bgПредприемач.

Повече за Coface на www.coface.bg