Малта пое председателството на ЕС

Малта пое председателството на ЕС

0 коментара

Евроклубът към БТПП проведе традиционна среща по повод поредната ротация за поемането на председателството на Съвета на ЕС. Република Малта сменя Словакия на кормилото на ЕС за срок от 6 месеца.

Традиционно с приветствие към гостите, срещата откри председателят на БТПП Цветан Симеонов, подчертавайки,че България ще займства добрият опит за своето предстоящо председателство в началото на 2018 година.

Проф. Ингрид Шикова отбеляза изключително успешното представяне на Република Словакия като председател на съвета на ЕС, като допълни, че тази оценка се дава дори от опозицията в страната. Посланик Мариян Якубоци информира гостите както за мероприятията, проведени в Брюксел и Братислава, така и за тези, проведени в България, като подчерта, че цялата дейност по подготовката и изпълнението на председателството е била подчинена на трите принципа: постигане на осезаеми резултати, преодоляване на фрагментацията и насочване на вниманието към гражданите.

Посланикът на Малта Н.Пр. проф. Лино Бианко представи амбициозните приоритети на Малта Страната ще трябва да се справи, по време на своето председателство, и евентуалното задействане на чл. 50 от Лисабонския договор, даващ право на страна членка за излизане от Съюза.

Приоритетите, които правителството на Малта е заложило, са шест. През следващите шест месеца основните теми в европейските дебати ще са свързани с миграцията, единния пазар, сигурността, социалното включване, политиката на добросъседство и морското дело.
По време на срещата на Евроклуба, БТПП представи обобщените резултати от проучването за бизнес климата Eurochambres Economic Survey 2017, в което Палатата участва за 18 поредна година.

Повече на http://www.bcci.bg