Български банки тестват blockchain система за дигитализация

Български банки тестват blockchain система за дигитализация

0 коментара

Технологичните иновации и финансовите услуги - тези теми обединиха представители на банковия и ИТ бранша по време на #NEXTDIFI - Форума за дигитални финанси и технологични иновации в банковия и финансовия сектор, организиран от b2b Media. #NEXTDIFI е събитие разработено за нуждите на висшия мениджмънт и професионалисти, работещи в направления: Банково дело, застраховане, институционални инвестиции, асет мениджмънт, финансови регулации, икономически изследвания или технологии за финансовия сектор, небанкови финансови институции, пенсионно осигурителни дружества, експерти.

Сред поставените въпроси по време на дискусиите бяха: Къде имат място за маневриране големите европейски банки, преувеличени ли са прогнозите за нова криза, вървят ли ръка за ръка стабилизирането и дигитализирането на този сектор? Правим този форум във време, когато искрено се надявахме, че сме оставили финансовата криза зад гърба си и спокойно ще можем да погледнем на това, което би ни направило по-модерни и би ни улеснило в бъдеще - а именно новите технологии, които навлизат във всяка сфера, включително и в този по-консервативен сектор.

Но както стана ясно в последните дни  има нова заплаха. Германия е изправена пред нова банкова криза, след като акциитe нa Дойче банк продължиха да се понижават и достигнаха нoвo иcтopичecкo дънo. Неволите на Дойче банк илюстрират колко е трудно за европейските банки да преодолеят предизвикателствата след финансовата криза, коментира Надя Маринова, главен редактор на b2b Media. По време на Форума стана ясно, че една от технологиите, които ще окажат огромно влияние върху финансовия сектор е т.нар. blockchain.

Към момента тя се разглежда като алтернатива на традиционното централизирано съхранение на записи за банкови операции. Смята се, че до 2017 г. делът на банките, които използват системата ще е 15%, в световен план. Уникредит и Сибанк имат интерес към технологията и вече я тестват.

Повече за Форума на http://difi.b2bmedia.bg/bg/